2024. március 19., kedd

Októbertől duális képzések a felsőoktatásban

Elsőként a textil-, a repülőgépmérnöki és a tájépítészet szakon vezethetik be az új oktatási modellt

Ősztől bevezetik a duális oktatási modellt a szerbiai felsőoktatási intézményekben – jelentette be Branko Ružić miniszterelnök-helyettes és oktatásügyi miniszter egy hétvégi, egyetemistáknak szóló online konferencián, amelynek témája a duális oktatás volt. A tárcavezető a hallgatóknak címzett videóüzenetében elmondta: októbertől, vagyis a következő akadémiai évtől elérhetőek lesznek a duális képzések a szerbiai felsőoktatási intézményekben.

– E modell segítségével készen fogtok állni arra, hogy szembenézzetek a munkahelyi kihívásokkal, mivel már a tanulmányaitok idején meg fogjátok ismerni a munka folyamatát és rendszerét, illetve a munkahelyi kommunikáció módját – emelte ki a miniszter. Mint hozzáfűzte, a duális oktatási modellhez hozzátartozik az elméleti oktatás, valamint a vállalatokban töltött gyakorlat (munka) és a hallgatók mentorálása is.

– A duális egyetemi és szakfőiskolai képzések kidolgozása jelenleg a felsőoktatási intézmények és a vállalatok kezében van. A közös érdekük, hogy minél több ilyen képzés induljon Szerbiában. Óriási az érdeklődés és az igény a duális képzések iránt, ezért úgy gondolom, hogy már októberben indulhatnak ilyen szakok a textilipar és a ruhamodellezés, a repülőgépmérnök-képzés és a tájépítészet területén – hangzott el az oktatásügyi miniszter videóüzenetében.

Branko Ružić azt is elmondta, hogy első ízben dolgozták ki a hallgatói szerveződésről szóló törvény tervezetét. Mint hangsúlyozta, a törvénytervezet új lehetőségeket nyújt a hallgatói szervezetek számára. Sokkal több lehetőségük lesz az igényeik megfogalmazására, az álláspontjaik összehangolására és hogy befolyásolják a hallgatói közösségre vonatkozó fontos kérdéseket.

– A minisztérium a hallgatókkal együtt dolgozta ki ezt a törvénytervezetet, amelyhez gratulálok nekik. A törvénytervezettel kapcsolatos közvita április 17-éig tart. Ezután a hallgatói szerveződésről szóló törvény tervezete a köztársasági parlament elé fog kerülni – jelentette be a tárcavezető.

A videóüzenetben arról is beszélt, hogy a hallgatók óriási szolidaritást mutattak a rendkívüli helyzet idején. Külön megköszönte az orvostudományi karok hallgatóinak segítségét, akik önkéntes munkát vállaltak a kórházak Covid-részlegeiben.

– Nincs okunk az ünneplésre, mivel a vírus még mindig közöttünk van, és még mindig kihat a mindennapjainkra. A védőoltás kérdése megoldódott, van elegendő vakcina. A hallgatók az egyetemista kollégiumokban és rendelőkben is felvehetik az oltást. Mutassatok példát a közeli hozzátartozóitoknak, és viselkedjetek felelősségteljesen a társadalom irányába! Vegyétek fel a védőoltást! – hangzott el Branko Ružić videóüzenetében.

A duális oktatási modellről szóló online konferencia a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciája (SKONUS) szervezésében valósult meg. Az online eseményen a hallgatókon kívül Gabrijela Grujić, a minisztérium duális oktatásért felelős segédminisztere is részt vett.