2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„Immunizációs fal épül"

Korlátozásokkal, de megnyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei

A hétfőn megérkezett 500 ezer adag Sinopharm védőoltással 2,5 millió adagra növekedett a Kínából Szerbiába szállított oltóanyag mennyisége – emelte ki a Nikola Tesla Repülőtéren tartott sajtótájékoztatón Ana Brnabić kormányfő, hozzátéve, kedden 106 400 adag Pfizer–BioNTech védőoltás érkezése esedékes, ami azt jelenti, hogy Szerbiába eddig több mint 3,5 millió adag védőoltás érkezett. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken megérkezett az első szállítmány a COVAX vakcinabeszerzési program keretében – 57 600 adag AstraZeneca vakcina.
Brnabić szerint a Kínai Népköztársasággal és a Sinopharm gyógyszergyártóval való együttműködés kiválósága járult hozzá a tömeges oltás sikerességéhez. Elmondása szerint eddig a felnőtt korúak mintegy 26 százaléka kapott oltóanyagot – a védőoltás mindkét adagját nagyjából 20 százalékuk kapta meg. Az a cél, hogy április végéig a felnőtt lakosság 40 százalékát legalább egy adag védőoltással beoltsák – hangsúlyozta Brnabić, kiemelvén, hogy a 65 és a 74 év közöttieknek több mint az 51 százalékát sikerült immunizálni, a 74 évnél idősebbeknek pedig a 42 százalékát. Mint rámutatott, a következő időszakban a legidősebbek, valamint a krónikus megbetegedésben szenvedők immunizációjára terveznek összpontosítani.
Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete a tömeges imminuzáció fontosságát hangsúlyozta, kiemelvén, hogy a kínai gyógyszergyártók bármikor készek segíteni a világ többi országának. Reméli, hogy „a mostani szállítmány hozzájárul a szerbiai immunizációs fal gyorsabb kiépítéséhez".

A belgrádi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre (Szerbiában figyelemmel kísérik-e a különböző védőoltások hatékonyságát?) válaszolva Ana Brnabić kifejtette, „magától értetődik, hogy kutatások folynak ezzel kapcsolatban".
– Az eddigi mutatók jók. Az illetékes szervek és szakértők fogják felmérni, hogy amennyiben a második oltás felvételét követő 40 napban nem alakul ki immunitás, indokolt lenne-e követni bizonyos országok példáját és harmadszor is oltani – fogalmazott Brnabić, aki nem tudott válaszolni a kérdésre, hogy pontosan mit mutatnak a Szerbiában használt védőoltások hatékonyságával kapcsolatos felmérések.
A sajtótájékoztatón egy finnországi újságíró arra volt kíváncsi, hogy miként sikerült Szerbiának az immunizáció tekintetében leköröznie az Európai Unió országait. A kormányfő szerint ez elsősorban a következőkkel magyarázható: „Szerbia az immunizációra egészségügyi és nem geopolitikai kérdésként tekint, ezért származástól függetlenül tárgyalt a gyógyszergyártókkal. Szerbia egyike volt a világ első öt országának, amely szerződést írt alá a Pfizer gyógyszergyártóval, és az első Európában, amely a kínai Sinopharm gyártóval kötött szerződést. Szerbia immunizációs sikeressége a digitalizációval is magyarázható. Rendkívül rövid idő alatt sikerült kidolgozni a felületet, amely hozzájárul a hatékony tömeges oltáshoz."

A nišiek is éltek az alkalommal (és a napos idővel), és sokan kiültek a kávézni (Fotó: Beta)

A nišiek is éltek az alkalommal (és a napos idővel), és sokan kiültek a kávézni (Fotó: Beta)

KÁVÉZNI MASZKBAN (?)
A köztársasági egészségügyi válságstáb pénteki javaslata szerint eljárva az egészségügyi minisztérium vasárnap este elfogadta a vendéglátóhelyek és egyéb szolgáltatást nyújtó gazdasági létesítmények működésének szabályaira vonatkozó legújabb rendeletet. Ennek értelmében a majdnem három hete bezárt vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, és egyéb, a szabadban működő részei hétfőtől működhetnek, ám zárt térben továbbra sem fogadhatnak vendégeket – az, amelyiknek nincsen kültéri része, nem nyithat ki, ám házhoz szállítást és tolóablakos árusítást végezhet.
A kerthelyiségekben, a rendelet értelmében, hivatalosan a következő szabályok hatályosak: amíg a létesítményben tartózkodnak, a vendégek állandóan kötelesek viselni a védőmaszkot (kivéve akkor, amikor italt és ételt fogyasztanak); az alkalmazottaknak szintén állandóan viselniük kell a védőmaszkot, különösen az étel/ital készítésekor, illetve felszolgálásakor; az asztalok közötti távolságnak két méternek kell lennie, úgy, hogy a különböző asztaloknál ülő vendégek között legalább kétméteres távolság legyen; egy asztalnál legfeljebb 5 személy ülhet; amennyiben a vendéglátóhely szabadtéri részében nem állnak asztalok és székek, vendégenként 9 négyzetméteres területet kell biztosítani; a vendéglátóhelyek szabadtéri része és a közterület között fizikai akadályokat kell felállítani, úgy, hogy a vendégek és a közterületet használó személyek között legalább három méter legyen a távolság; tilosak az élőzenés fellépések; a vendéglátóhelyek a hét minden napján reggel 6 és este 10 óra között tarthatnak nyitva.
Szintén ennek a rendeletnek az értelmében mától 6 és 22 óra között tarthatnak nyitva a szálláshelyeken működő vendéglátóhelyek (csak a bejegyzett vendégeket szolgálhatják ki), az önkiszolgálók, az élelmiszerüzletek és az egyéb kiskereskedések, a bevásárlóközpontokban működő üzletek, amennyiben lehetőség van külön folyosók kialakítására, vagy azokba az utcáról lehet bemenni, a piacok keretében működő létesítmények, az edzőtermek és egyéb sportlétesítmények, a szerencsejáték-termek és fogadóirodák, a különböző iparosműhelyek, valamint a kulturális létesítmények. A gyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások és a magánorvosi rendelők, illetve laboratóriumok nyitvatartási idejére nem vonatkoznak a korlátozások. A bevásárlóközpontok egyelőre zárva tartanak.

A DIÁKOKRÓL IS BESZÉLGETNEK
Predrag Kon epidemiológus szerint az enyhítések azért indokoltak, mert ha magas szinten is, de a napi esetszám stabilizálódott. Mint hozzátette, a járványügyi mutatók belátható időn belül feltehetőleg elkezdenek lefelé ívelni. Kon álláspontja az, hogy a vasárnap körvonalazott szabályok betartásával járványügyileg biztonságosak lehetnek a vendéglátóhelyek. A szakértő fontosnak tartotta, hogy külön rámutasson: a vendégeknek a védőmaszkot mindvégig viselniük kell, amikor éppen nem isznak, vagy esznek.
Predrag Kon az oktatási intézményekre is kitért, mondván, valamelyest csökkent a fertőzött diákok száma, így megfontolják, hogy a jelenleg távoktatásban részesülő diákok adott estben visszatérjenek a tantermekbe, „azzal, hogy más országok tapasztalata szerint, amint a diákok visszatértek a tantermekbe, azonnal elkezdett növekedni körükben a fertőzöttek száma".
A hétvégi egyetemistabulikkal és a Stefan Nemanja fejedelem szobra körüli kólóval kapcsolatban az epidemiológus kifejtette: az ezekhez hasonló rendezvények kedvét veszik az egészségügyi dolgozóknak. Egyesek feltehetően ekképpen juttatják kifejezésre dacukat. Azt Kon sem tudja, miként lehetne elejét venni az efféle rendezvényeknek.

3706 új fertőzés – 39 elhunyt
A hétfői járványjelentés értelmében egy nap alatt 13 974 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3706-nak az eredménye volt pozitív (26,5 százalék). Hivatalosan 39 Covid-páciens hunyt el, 5497 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,88 százalék. A kórházakban 7839 Covid-pácienst gyógykezelnek, 282-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.
Vajdaságban előző nap 579 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 132-t. Az aktív fertőzések száma a tartományban 20 431.
Újabb megállapodás a Szputnyik V gyártásáról
A Torlak Virológiai Intézet, az orosz Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és az orosz Generium gyógyszergyártó ma megállapodást írt alá a Szputnyik V oltóanyag gyártási technológiájának átviteléről. Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szavai szerint a Torlak áprilisban három próbasorozatot készít el, ezeknek a minőségét a moszkvai Gamaleja Intézet ellenőrzi majd. Május derekán-végén a „piaci termelés" is elkezdődhetne.