2024. március 29., péntek

Szerbiában hamarosan kezdődik a Szputnyik V gyártása

A Torlak Intézet ma szerződést írt alá, amely lehetővé teszi a Szputnyik V-védőoltás gyártását Szerbiában – derült ki a Nenad Popović miniszter kabinetjének közleményéből, írja az N1 hírportál.

A technológia átszállításáról szóló szerződést az Orosz Közvetlen Beruházási Alappal és a Generium gyógyszergyártó céggel kötötték meg, tájékoztatott Popović, aki egyidejűleg az Oroszországgal folytatott együttműködésért felelős kormányközi tanács elnöke is.

Az egyezménnyel az orosz oldal átadja a szerb félnek a védőoltás előállításának folyamatához és technológiájához szükséges legfontosabb adatokat.

Ettől a pillanattól kezdve a Torlak Intézet számára hozzáférhetőek a Szputnyik V-védőoltás előállításához szükséges adatok, amelyet a legmegbízhatóbb orosz gyógyszergyártó cég, a Generium fejlesztett ki. Érzékeny és bizalmas adatokról van szó, amelyeket csak a partnerekkel lehet megosztani, akik rendkívüli mértékben bíznak egymásban – mondta Popović.

Bejelentette, hogy április folyamán a Torlak Intézetben a Szputnyik V-védőoltás három ellenőrző sorozatát állítják majd elő.

Ezeket a készítményeket a moszkvai Gamalej Intézetbe küldik további vizsgálatra. Miután az intézet megerősíti a Torlakban előállított készítmények hitelességét, elkezdődhet a védőoltások gyártása – jelentette ki Popović.

Hozzátette, hogy a gyártás május 20-a körül kezdődne meg, és ezzel Szerbia lenne az első Európában, amely a Szputnyik V-védőoltást állítana elő.

A miniszter kifejezte háláját Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, az orosz kormánynak, az Orosz Közvetlen Beruházási Alapnak, a Gamalej Intézetnek és a Generium cégnek, valamint a Torlak Intézetnek is, amelyek lehetővé tették Szerbia számára a koronavírus elleni védőoltás előállítását.

Ez egy történelmi pillanat országunk számára. Orosz barátainknak köszönhetően Szerbia megőrizheti polgárainak egészségét és életét – hangsúlyozta ki Popović.