2021. július 29., csütörtök

Továbbra is 200 felett a napi elhalálozottak száma Magyarországon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban az ország eléri a 2,5 millió beoltottat és automatikusan beindulhat az újranyitás

3874 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689.853 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – jelenti a koronavírus.gov.hu.

Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21.928 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418.084  fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 249.841 főre emelkedett. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2.362.839 fő, közülük 913.012 fő már a második oltását is megkapta.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a napokban Magyarország eléri a 2,5 millió beoltottat – írja portfolio.hu, amivel a jelenleg hatályban lévő rendelkezések szerint automatikusan beindul az újranyitás. Ennek első lépcsőfoka a boltokat és a szolgáltatásokat érinti.

A hét második felétől ezekre az új szabályokra készülhetnek Magyarországon:

  • A kijárási tilalom időtartama szűkül: a most érvényben lévő este 7 órától reggel 5-ig tartó időszakkal szemben este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszak lesz.
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka szűkül: az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lesznek nyitva, míg a mostani szabályok szerint reggel 5 óra és este 7 óra között vannak nyitva.
  • A nyitva tartó boltok köre bővül: a március 8. óta zárva tartó üzletek (ruhaboltok, plázában lévő üzletek, bútorboltok) újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani.
  • A vendéglátó üzletek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben (ez így van már tavaly november óta), csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.