2024. április 25., csütörtök

Hová utazhatunk a nyáron?

Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (YUTA) igazgatója a Pink televíziónak elmondta, hogy Görögország április  19-ig hosszabbította meg a szigorú járványügyi intézkedéseit, és minden bizonnyal utána már kezdődik az előszezon.

A televíziós műsorban azt is elmondta, hogy ezt követően a szerb polgárok csakis Bulgárián keresztül juthatnak majd el Görögországba és természetesen egy negatív PCR-teszt felmutatásával.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy Görögország megtéríti a gyermekek tesztelésének költségeit, Seničić azt mondta, hogy ez nem hivatalos információ, melyről nem született állami döntés, a görög magánszektor, elsősorban a szállodák fenntartóinak javaslatáról van szó.

Kifejtette, hogy az indítvány szerint a tesztelés költségeit utalványokkal térítenék meg, erről azonban még mindig folynak a tárgyalások.

Seničić Ciprus tekintetében elmondta, hogy még mindig nincs megállapodás az oltási igazolások elismeréséről. 

Amint arról a  mai nap folyamán hírt adtunk, április 1-jétől egyes államok, köztük Görögország és Szerbia polgárai negtív PCR-teszt felmutatásával beléphetnek Ciprus területére. Ezt Nikosz Hrisztodulidesz, Ciprus külügyminisztere jelentette ki hétfőn Belgrádban, az után a hármastalálkozó után, amelyen Ciprus, Görögország és Szerbia diplomáciai vezetői voltak jelen.

Aleksandar Seničić a szomszédos országokról is említést tett. Kiemelte, a Horvátországba jutás hasonlóképpen történik majd, azonban ott már elfogadják az igazolást is, bármely oltást vette is fel az illető. Az oltási igazolásokkal történő beutazás egyetlen feltétele, hogy két hétnek el kell telnie a második dózis beadása és az utazás között, az AstraZeneca esetén pedig két hét az első dózis után.

Emlékeztetett a már gyakorlatban lévő megállapodásra, miszerint Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Albánia területére korlátozás nélkül beléphetnek a szerbiai állampolgárok.

Kifejtette, hogy ha valaki Törökországba szeretne eljutni, annak negatív PCR-tesztet kell felmutatnia, de arra számítanak, hogy az előzetes bejelentések értelmében Törökország április végétől és május elejétől az összes korlátozást feloldja.

A Maldív-szigetek, Dubaj és a Dominikai Köztársaság kapcsán Seničić elmondta, hogy továbbra is negatív PCR-tesztet kell majd felmutatni.

Az igazgató elmondta, a régió országaihoz hasonlóan Zanzibárnak sincsenek érvényben lévő korlátozásai polgárainkra nézve, és hogy ezt az úti cél volt a legegzotikusabb és legvonzóbb a tél folyamán a turisták körében.