2024. április 24., szerda

Gyorsvasút Ausztriától a pireuszi kikötőig

Ciprus, Görögország és Szerbia intenzívebb gazdasági együttműködésben gondolkodik

Április 1-jétől egyes államok, köztük Görögország és Szerbia polgárai negtív PCR-teszt felmutatásával beléphet Ciprus területére – emelte ki Nikosz Hrisztodulidesz, Ciprus külügyminisztere hétfőn Belgrádban az után a hármastalálkozó után, amelyen Ciprus, Görögország és Szerbia diplomáciai vezetői voltak jelen. Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter egyben gratulált Szerbiának az oltás sikerességéért, majd kijelentette, a görögök örülnek annak, hogy ezen a nyáron már vendégül láthatják szerb barátaikat görögországi nyaralásuk során. A külügyminiszterek a tárgyaláson politikai témákat is érintettek, szó esett az energetikai diverzifikációról, valamint a gazdasági együttműködés fejlesztésének további lehetőségeiről is.
Nikola Selaković szerb külügyminiszter rámutatott, a legfontosabb mozzanata a hármastalálkozónak az volt, hogy megbeszélték, a jövőben félévente ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák oszágaik közös érdekeit. A külügyminisztertől megtudtuk, számos fontos téma mellett a területi integritás kérdése is felmerült, ezért Selaković köszöntetet mondott kollégáinak a támogatásért a Koszovóval folytatott párbeszéd mihamarabbi lefolytatása, illetve az eurointegráció kapcsán is.
Selaković kiemelte, Szerbia üdvözli, hogy Görögország és Törökország felújította a párbeszédet, illetve azt is örömmel vette, hogy Görögország tárgyalásokat kezdett Albániával a határ nyomvonalának pontos meghatározása ügyében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ciprus integritása esetében Szerbia kitart eddigi elvei mellett, és támogatja a Ciprus és Törökország közti párbeszéd folytatását, amit április végére terveztek.
Nikosz Hrisztodulidesz reményét fejezte ki, hogy a három állam között intenzívebb egyűttműködés alakulhat ki. Hozzátette, e járvány idején szervezett találkozó is azt bizonyítja, hogy a nemzetközi viszonyok javításán kívánnak munkálkodni, és ő is kihasználta az alkalmat, hogy gratuláljon Szerbiának az immunizációs folyamat sikeres alakulása kapcsán.
A ciprusi külügyminiszter elmondta, a Kelet-Mediterrán térségének eseményei, valamint a gazdaság erősítésének lehetőségei mellett a genfi találkozó fényében szót ejtettek a ciprusi kérdésről is. Hozzátette, országa támogatja Szerbia euróintegrációját, valamint területi integritása és szuverenitása kapcsán folytatott tárgyalásait is.
Nikosz Dendiasz Görögország energetikai biztonságra való törekvésére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy az energiaellátás terén alternatív irányokban gondolkodik. Ezért is támogatja a Török Áramlat kiépítését, vagyis a gázvezeték Szerbia és Bulgária közti összekapcsolását.
Üdvözölte a 10-es közúti folyosó kiépítését is, és az ezen a vonalon megálmodott terveket, hiszen mint mondta, ez az útvonal köti össze Szalonikit Ausztriával, vagyis számára a gazdaság és a gyors áruszállítás miatt nagyon fontos útvonalnak számít. Ebben az esetben a gyorsvasút további fejlesztésére gondolt, ugyanis a Belgrád–Budapest gyorsvasút kapcsán Szerbia Niš felé tervezi fejleszteni a vasúti közlekedést, amely következő fázisában Észak-Macedónián keresztül eljutna Szaloniki felé, azaz a pireuszi kikötőig.
Dendiasz a gazdasági kapcsolatok erősítését iletően elmondta, Szerbiában már jelen vannak ugyan görög vállalatok, mintegy 2-3 millió eurós beruházást valósítottak meg eddig, és 25 ezer embert foglalkoztatnak, ám ez csak a kezdet, a közeljövőben újabb görög beruházásokra lehet számítani.
A diplomácia képviselői bejelentették, amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, már csütörtökön összeül a két ország közös tanácsa, majd Aleksandar Vučić ellátogat Krétára, ahol Szerbia tiszteletbeli konzulátus megnyitását tervezi.