2024. március 28., csütörtök

Ablakcsere féláron

Az energiatakarékos felújításokat támogatja júniustól az állam

Szerbia 40 százalékkal több energiát pazarol el, mint a régió más országai. Ennek következtében országunkban jelentősen többet fizetnek a lakosok a villanyáramért és a fűtésért is – hozta nyilvánosságra a bányászati és energetikai minisztérium. Zoran Lakićević illetékes államtitkár ugyanakkor bejelentette, hogy júniustól megkezdi működését az Energiatakarékossági Igazgatóság, melynek alapvető célja az lesz, hogy csökkentse a kárba veszendő energiamennyiséget országunkban. Ennek érdekében az állami vezetés 50 százalékban támogatja majd a nyílászárók cseréjét és az épületek külső szigetelését – vázolta a terveket Lakićević.

A szerb kormány nemrégiben négy törvényjavaslatot fogadott el: újra szabályozzák az energetikai területet, de a bányászat és a földtani kutatások területén is születnek új rendelkezések. Külön hangsúlyt fektetnek az energia racionális felhasználására és az újrahasznosításban rejlő lehetőségek kihasználására. A régóta szorgalmazott törvényjavaslatok pár hónap alatt papírra kerültek – mondta az államtitkár a Szerbiai RTV reggeli műsorában.

– A fő feltétel az volt, hogy az új rendelkezések minden szempontból összhangban legyenek az uniós szabályozással. Fontos kiemelni, hogy elsődlegesen a lakosok érdekeit szolgálják: segítik a nyílászárók cseréjét, a külső szigetelés kivitelezését, valamint a megfelelő fűtőrendszerek felszerelését.

Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak arra is, hogy maguk a lakosok is energiatermelőkké váljanak, és ilyen módon csökkentsék a havi számláik nagyságát. A törvényjavaslatok elfogadásával megalakulhat az Energiatakarékossági Igazgatóság, ezt követően pedig arra is lesz lehetőség, hogy támogassuk a régi gépek cseréjét új, energiatakarékos berendezésekre. Emellett az országszerte bejegyzett 70 ezer veszélyeztetett vásárlónak is csökkenthetjük a villanyáramt, illetve a gázfogyasztás és távfűtés költségeit – ismertette a célokat az illetékes.

A szerb kormány már elfogadta azt a szabályzatot, amely alapján felhasználásra kerülnek az erre a célra elkülönített eszközök. Júniusban ugyanis a minisztérium pályázatot hirdet a helyi önkormányzatok számára, majd a lakosok átadhatják igényléseiket az 50 százalékos támogatásra. A kérelmeknek tartalmazniuk kell a munkálatok értékét bizonyító előszámlákat. A projektek elbírálásakor a helyi önkormányzatok szakemberei megbizonyosodnak a jogosultságról. A háztartásoknál tett látogatás után jegyzékbe veszik az igényléseket, amelyek alapján elvégzik a kifizetéseket – vázolta a kérelmezés módját Lakićević.

– Ha egy 50 négyzetméteres lakás nyílászáróinak cseréje hozzávetőleg 100 ezer dinárba kerül, akkor az állam 50 ezer dinárral járul hozzá a munkálatokhoz, így a tulajdonos az összeg felét fizeti ki a kivitelezőnek. Az 50 százalékos támogatást összetettebb munkálatokra is lehet igényelni, például ha a lakosok egyidejűleg szereltetnek fel új fűtési rendszert, és végeztetik el a ház szigetelését.

Az energiatakarékos háztartások megvalósítása mellett az igazgatóság folytatja a középületek felújításait is: csak július folyamán 38 ilyen jellegű projektum vár kivitelezésre – tette hozzá az államtitkár. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a jelenleg jelentős mértékben pazarló távfűtő hálózatok felújítására is: a KfW német bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (CEB) együttműködve Szerbia több városában is lecserélik a régi vezetékeket.