2024. március 29., péntek

Szárnyal az ételszállító piac

Miközben a vállalkozók többsége már egy éve veszteségeket szenved, addig az ételszállító piac virágzik – írja a B92 hírportál.

A cégek újabb beruházásokat jelentettek be Szerbiában, a szállítókból pedig napról napra több van, egyesek a kereset miatt, amely elérheti akár a 200 ezer dinárt is, elhagyják állandó munkahelyüket.

Azoknak a száma, akik otthonról rendelnek valamilyen alkalmazáson keresztül, eléri a 360 ezret is. A kiszállítók kerékpáron, vagy robogón közlekedve, esőben, hóban és forróságban mindig a polgárok rendelkezésére állnak, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Én csak egy kiszállító vagyok, aki általánosságban véve is szereti a dinamikus munkát, ez a munkahely pedig pont ezt nyújtja a számomra. A dinamikusság mellett még a munkaidő is rugalmasabb – mondja egy kiszállító, Aleksandar Raca.

Elmondta, hogy sokan csak ételszállítóknak hívják őket, viszont sokszor a táskáikban más dolgok is helyet kapnak.

Nagy megelégedettséggel tölti el az embert, ha például idős személyeknek kiszállíthatunk egyes gyógyszereket, személyes holmikat, kulcsokat, töltőket, dokumentumok, irattartókat. Minden olyasmit, amelyet egy egyszerű polgár megrendelhet, de nem kell elhagynia a lakását és erre itt vagyunk mi, akik csökkentjük a koronavírussal való megfertőződés kockázatát – hangsúlyozta ki Raca.

A kiszállítók egyre több munkáját az is bizonyítja, hogy egy vállalat bejelentette, hogy 450 millió eurót fog befektetni húsz piaci pozíciójának megerősítésére, amelyek között Szerbia is található.

Branimir Đurović, a Glovo Serbia vállalat főigazgatója elmondta, hogy a koronavírus felgyorsítja a vásárlás új formáját, amely a partnerektől, az üzletemberektől és a külföldi felhasználóktól is érkezik.

A növekedés a rendkívüli helyzet kezdetétől fogva a mai napig 250 százalék felett van, ez nemcsak a Glovo vállalatára, hanem az egész piacra is jellemző – mondta Đurović.

A kiszállítók a gyorsaságtól és a kedvtől függően akár 200 ezer dinárt is kereshetnek, de az összképet elrontják a felmerülő különféle kiadások. Ezek közül kiemelkedik a parkolás problémája, a büntetéseket pedig saját zsebükből kell kifizetniük.