2024. április 20., szombat

Dr. Zdravković: A beoltottak közül senki sem halt meg

A Bežanijska Kosa Klinikai Központban egy olyan páciens sem halt meg, aki megkapta valamelyik oltás mindkét dózisát, mondta dr. Marija Zdravković, az intézmény igazgatója. A Blicnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ez az információ ösztönzi őket.

A kísérleti kutatásokban 300 beteg vett részt, ami nem sok, azonban egyértelmű eredményt ad a vakcinák fontosságáról.

– Az elhunytak között kizárólag olyan páciensek vannak, akiket nem oltottak be. Az átoltott, krónikus betegségben szenvedő polgárok vagy nem mutatnak súlyos kórképet, vagy, ha előrehaladott a fertőzés, gyorsan felépülnek. Senki nem került lélegeztetőgépre – mondta el a napilapnak dr. Zdravković.

Emellett azok a betegek közül, akik mindkét dózist megkapták, kevesen szorulnak kórházi kezelésre, azonban, ha az orvosok mégis úgy döntenek, hogy kórházi ápolásra van szükségük, az más krónikus betegség miatt van.

– Négy olyan páciensünk van, akik hat héttel ezelőtt vették fel a vakcina második dózisát. Mindannyian 70 évnél idősebbek, senkinek sincs tüdőgyulladása, csak a már meglévő, krónikus betegségük miatt tartottuk bent a kórházban őket – magyarázta dr. Marija Zdravković.

A járványnak ezen a pontján a vírus leginkább a fiatalabb generációt érinti, életkortól függetlenül. Ahogyan az igazgató elmondta, ennek az az oka, hogy, a fiatalokkal ellentétben, az idősebb polgárok hallgattak az orvosokra, és beoltatták magukat.

– Egyrészt vannak az idősebb, krónikus betegségben szenvedő, idősebb páciensek, akiknek a koronavírus nem támadta meg a tüdejét. Másrészt pedig jelen pillanatban is egy 27 éves fiúért küzdünk, akinek 85-90 százalékban fertőzött a tüdeje. Pillanatnyilag egy high flow elnevezésű gépen van, ami egy komoly, 80 liter/perc oxigénes, ventilátoros támogatást nyújt. Hatalmas mennyiségű oxigénről van szó, és mindent megteszünk azért, hogy ne kerüljön lélegeztetőgépre – magyarázta dr. Zdravković.

A Bežanijska Kosa Klinikai Központ igazgatója arra kéri a polgárokat, hogy vegyék fel valamelyik vakcinát. Hozzátette, hogy sokszor keresik fel emberek azzal, hogy bizonyos krónikus betegségek miatt nem oltathatják be magukat, habár egyáltalán nem konzultáltak az orvosukkal erről.

– A krónikus betegségben szenvedő polgárok a legérzékenyebbek, és nekik van a legnagyobb szükségük arra, hogy beoltsák őket. A vakcinával nagy mértékben megnő az esélye annak, hogy következmények nélkül gyógyuljanak fel még a súlyosabb Covid betegségből is – mondta el dr. Marija Zdravković.