2024. április 25., csütörtök

Brnabić: Nem kell negatív PCR-teszt hazatéréskor

Több szerbiai sajtóorgánum közölte a hírt, miszerint azoknak a szerbiai állampolgároknak, akik a húsvéti ünnepeket megelőzően külföldre utaztak, visszatéréskor 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk a határon. Az internetes portálok többsége arról írt, hogy az új szabályokat április 2-án jelentették meg a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében, és még aznap érvénybe is lépett.

Gergely Árpád illusztrációja

A napvilágot látott információról hamar kiderült, hogy téves, mindezt pedig Ana Brnabić szerb miniszterelnök is megerősítette. Brnabić kijelentette, ezek a hírek hamisak: „Azok, akik a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát felvették, vagy az AstraZeneca-vakcinából legalább az elsőt, szabadon beléphetnek az ország területére. Ugyanígy, negatív PCR-teszt nélkül beléphetnek Szerbiába a szerbiai állampolgárok, a magyarországiak, a bulgáriaiak valamint a mini-schengeniek.”

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Pásztor István tegnap este közösségi oldalán egy bejegyzésben arról írt, hogy a tegnapi nap folyamán többen keresték fel, és arról panaszkodtak, hogy Magyarországról visszatérve tíznapos karantént szabtak ki rájuk. Pásztor elmondta, hogy sajnálatos módon túlkapásra került sor, és jogszerűtlenül szabták ki rájuk a karantént.