2024. április 20., szombat

Šekler: Úgy tűnik a járvány sikeresebb, mint a vakcináció

A kraljevói Állatorvosi Intézet mikrobiológusa, Milanko Šekler kijelentette, hogy a város járványkórház az utóbbi napokban kibővíti a kapacitásait, ugyanis már nem tud több fertőzöttet befogadni – jelenti a Beta hírügynökség.

Kraljevoban nincs hely minden beteg számára, ezért még több ágy kerül elhelyezésre és további helyiségeket használnak fel, a járványkórházakban dolgozó orvosok túlságosan le vannak terhelve. Ez számomra elég szempont ahhoz, hogy tudjam milyen intézkedések szükségesek – mondta Šekler a Dnevnik napilapnak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy az országban folyamatosan naponta ötezer újonnan fertőzött beteget regisztrálnak, amely hatalmas szám és a néhány százas ingadozás kevésnek számít. Kihangsúlyozta, hogy a napi ötezres szám nem változik és úgy tűnik, hogy a járvány sikeresebb, mint a vakcináció, amelyet sürgősen fel kell gyorsítani.

Véleménye szerint a az egyetlen kiutat a járványhelyzetből minden olyan létesítmény bezárása, amely a vírus terjedésére adhat kockázatot, ugyanakkor a tömeges oltás végzése is, amely jelenleg stagnál.

Hogyha a természeti szabályok azt diktálják, hogy egyes intézkedéseket muszáj meglépni, hogy egy meghatározott eredményt elérjünk, akkor azt tiszteletben kell tartani. A válságtörzs orvosi részének minden döntését tiszteletben tartom. Politikai és gazdasági kérdésekkel nem kell foglalkoznunk. Hogyan fogja feltalálni magát az állam, hogy pénzhez jusson, az az ő problémájuk – mondta Šekler.

Szavai szerint vakcinációt népszerűsítő kampányt kell indítani, ismert személyiségek bevonásával, sportolókkal, minden politikai háttértől mentesen. Példának okáért megemlítette a labdarúgó válogatottat, ismert sportolókat, mint Novak Đoković, vagy Vlade Divac, akik sikereket érnek el és akiknek hisznek az emberek.