2024. március 28., csütörtök

A hétvégén fokozott ellenőrzések az utakon

Néhány nappal ezelőtt a nagybecskereki úton a rendőrök megállítottak egy gépjárművet, amelyet egy 34 éves férfi alkohol és pszichoaktív szerek hatása alatt vezetett. A rendőrség tájékoztatása szerint a vérében lévő alkoholszint 1,52 ezreléket tett ki, emellett kanabisz és amfetamin hatása alatt volt – írja a szerbiai RTV.

A statisztika szerint a rendőrség a legtöbb ilyen sofőrt hétvégén fogja meg és a legtöbbjük fiatal személy. A járvány kezdetén még a tavalyi évben a rendőrség tájékoztatása szerint a koronavírust és a stresszt nem lehet marihuánával és kokainnal gyógyítani, főleg nem akkor, ha valaki részt vesz a közlekedésben.

A bejelentések szerint még szigorúbb intézkedések várhatóak a hétvégén, különösen 22 óra után, amikor a legtöbb ilyen sofőr található az utakon.

Boban Milenković, a rendőrségtől elmondta, hogy a járművekben egy biometrikus adatolvasó berendezés található, amely a személy kilétét és a gépjárművet hivatott ellenőrizni.

Hozzátette, hogy amennyiben a járőr a sofőrnél pszichoaktív szerek hatására gyanakszik és ha nem is rendelkezik olyan szerkezettel, amely a helyszínen megállapítaná a kábítószer jelenlétét a szervezetben, akkor elszállíthatja az adott személyt a legközelebbi egészségügyi intézménybe a vizsgálat elvégzése miatt.

A kamerák számos közlekedési szabálysértést képesek dokumentálni, valamint azt is, hogy lejárt-e a gépjármű regisztrációja, majd ezt követően több ezer dináros bírságok érkezhetnek a sofőr számára – mondta Milenković.

A rendőrség új járműi a legkorszerűbb rendszámtábla olvasó berendezésekkel vannak felszerelve, amelyek rögtön megállapítják, hogy az adott gépjármű regisztrálva van, vagy sem.