2024. április 19., péntek

A segítség jegyében

Tíz éve szervez adománygyűjtéseket a Segítő Csipet Csapat

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli a szabadkai Segítő Csipet Csapat, amely a jótékonyság szellemében mozgatja meg Facebookos csoportjában a városi és környékbeli embereket. A csoportosulás az elmúlt évtized során számos húsvéti, karácsonyi és iskolakezdési csomagosztást szervezett. A tagok rendszeresen gyűjtenek ruhaneműt, lábbelit, bútorokat, amelyeket a rászorulók között osztanak szét, emellett újrahasznosítható hulladékot is gyűjtenek, értékesítésükkel pedig a csomagok költségeit fedezik. A csoport megalapításának kezdeteiről, a segítő közösség tevékenységeiről a Szabadkán élő, Topolyáról származó Osztrogonác Hajnalka alapítóval beszélgettünk.

– Volt olyan időszak az életemben, amikor magam is segítségre szorultam. Jólesett akkor az emberek összefogása, és vissza szerettem volna adni azt, amit akkoriban kaptam. Amikor Szabadkára költöztem, felkerestem egyik ismerősömet, Eke Csillát, akivel létrehoztuk a csoportot, melynek a Csipet Csapat nevet adtuk, ez volt ugyanis a lányom kedvenc rajzfilmje. Akkor még valóban egy csipetnyien voltunk, mondogattuk az ismerősöknek mivel foglalkozunk, a csapat pedig bővült. Mára már több mint 2500 tagot számlál – számolt be a vezető.

Osztrogonác Hajnalkának három állandó segítője van, akik hetente több alkalommal hol ruhákat válogatnak, hol az újrahasznosítható hulladékot szelektálják.

– Nagy Arankával és a párommal az otthonunkban hétfőn, szerdán és pénteken végezzük a gyűjtést, a válogatást, és olykor a csomagok összeállítását, mert itt van a raktárunk. Jótékonysági akciókat is szervezünk, olykor a média segítségét is kérjük, ha nagyobb összefogásra van szükség a közösség részéről. A kisnyugdíjasokat és a nagycsaládosokat is támogatjuk. Körülbelül 50 családot segítünk rendszeresen használt ruhával. Van, hogy a család visszahozza a korábban elkapott, kinőtt ruhákat és újakat adunk nekik. Nálunk mindenki kap egy esélyt, minden rászoruló gyermeknek igyekszünk segíteni, viszont mérlegelünk, utánajárunk, az adott helyzetben valóban szükség van-e ránk, mert az elmúlt évek során akadt olyan is, aki visszaélt a segítségünkkel – mesélte a csoport alapítója.

A járvány kezdetén többen kértek segítséget, a korlátozások viszont megnehezítették a csapat munkáját.

– A fertőzésveszély óta sem álltunk le. Az elején leginkább élelmet kértek a rászorulók. A határ lezárása is nehezítette a helyzetet, mert a legnagyobb támogatásokat a külföldről hazaérkező vendégmunkások nyújtották. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem tudunk mindenkin segíteni, a legrosszabb az, amikor 30 csomagot kérnek tőlünk, nekünk pedig csak 20-ra van keretünk. Ezért is fontos, és egyben a legnehezebb, a mérlegelés. Számomra a csomagosztás rendezvényének szervezése a legszebb. Az utóbbi pár évben a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület helyiségeiben tartjuk, ahol reggelivel várjuk a gyerekeket, ott kapják meg a csomagokat. Jó érzés látni, amikor esznek és rajzokkal kedveskednek nekünk. A műsor tortaszeléssel fejeződik be, aminek a kicsik a legjobban örülnek – mondta az alapító.

Aki hozzá szeretne járulni a csoport jótékony tevékenységéhez, a Facebookon a Szabadkai segítő csipet csapat néven találhatja meg az aktivistákat.