2024. március 29., péntek

Kétezer hektár bérlőt keres

Április nyolcadikáig licitálhatnak a termelők az állami földek bérbevételére

A bérelhető állami földterületek száma Szabadka Város területén folyamatosan csökken. Ennek oka egyrészt a vagyon-visszaszármaztatás, másrészt az utóbbi időben az állattenyésztők több éves időtartamra is kibérelhetik a földeket. Mindennek ellenére továbbra is számos olyan kisebb-nagyobb parcella van, amely árverésen talál bérlőt.

Az idén több mint 2200 hektárnyi állami föld szerepel a licitáción. A licitáció ezúttal egy telefonos alkalmazáson keresztül történik, és a termelők április 8-áig licitálhatnak egy-egy parcellára. Minderről Vitković Aleksandar, a szabadkai városi közigazgatás Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára nyilatkozott lapunknak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az állami földek bérbeadási programjának kidolgozását követően sor kerül az állami földek árverés útján történő bérbeadására. A termelők ezúttal 2266 hektárnyi földterületre licitálhatnak április nyolcadikáig. A mostani licitáció különbözik a korábbi években lezajlott árverésektől, ugyanis nem személyesen történik, hanem, tekintettel a járványügyi helyzetre, online, egy applikáción keresztül. Az applikáció megtalálható a mezőgazdasági földhivatal (Uprava za poljoprivredne zemljište – upz.minpolj.gov.rs) oldalán. A termelők a város honlapján megtalálhatják a listát, amelyen megtekinthetők a rendelkezésre álló földterületek adatai. Fontos tudni, hogy egy-egy termelő csak egyszer licitálhat az adott egységre, vagyis nem történhet meg az, ami korábban, hogy a gazdák folyamatosan egymásra licitáltak és emelték az árat. Miután lezárult az árverés, az applikáció adja meg a rangsort, és ez alapján derül ki, hogy ki mennyit kínált, és ki kínálta a legtöbbet. Amennyiben több termelő kínál azonos árat az adott tételre, annak van előnye, aki korábban licitált. A termelők az árveréssel kapcsolatos minden információt megkaphatnak a titkárság földügyi osztályán a 024/626-871-es telefonszámon – mondta Vitković Aleksandar.

A titkár elmondása szerint a termelőknek ugyanazokra a dokumentumokra van szükségük, mint a korábbi licitációk során. A különbség, hogy ezen dokumentumok személyes leadására nincs lehetőség, hanem a már említett applikációba kell feltölteni azok fényképét, vagy szkennelt változatát.

– A rangsorolás április 16-án ér véget, és valójában akkor derül ki az is, hogy a gazda mindent helyesen töltött-e ki, és hogy minden szükséges dokumentumot csatolt-e. A licitálók e-mailben kapnak értesítést arról, hogy arra az árverési tételre, amelyre ők is licitáltak, ki licitált még, és ki az, aki nyert. A titkárságnak semmilyen hatásköre nincs abban, hogy ki nyeri meg a licitációt, csupán konstatálni tudjuk az eredményeket – mondta a titkár, akitől azt is megtudtuk, a licitálás nyertesei egy évre, november elsejéig bérlik a területet.

A licitálásra összesen ezer egység áll a polgárok rendelkezésére a városhoz tartozó valamennyi kataszteri községből.

– Ha a területek nagyságát nézzük, kijelenthetjük, hogy elsősorban kisebb parcellákról van szó. A nagyobb területek általában a védett övezetben található legelők, és ezeknél meg van szabva, hogy hogyan lehet hasznosítani őket. Fontos, hogy a licitálók tudják, hogy mire fogják használni, például az imént említett területek a juhtenyésztőknek felelhetnek meg. A kisebb parcellákra várhatóan azok licitálnak, akik földjei azok szomszédságában vannak – fogalmazott Vitković Aleksandar.