2024. április 20., szombat

A szabályok betartása életet ment

Bácsföldváron több baleset is történt az utóbbi időben a Gyöngyszigetre vezető úton

Aláírásgyűjtésbe kezdtek Bácsföldváron, a lakosok ebben a petícióban azt követelik, hogy épüljön gyalogjárda, illetve kerékpárút a falu és a Tiszára vezető út mentén. Az akcióra az után került sor, hogy pénteken egy járeki sofőr ezen az úton elütött három 12-13 éves gyermeket, akik közül kettő könnyebben, egy pedig életveszélyesen megsérült.

A szép idő beköszöntével egyre többen fognak közlekedni a falut a Gyöngyszigettel összekötő úton, sokan járnak ide strandolni, horgászni, kirándulni. A tavaszias időt kihasználva múlt pénteken három kiskamasz biciklizett itt szürkületben hazafelé, amikor egy gépkocsivezető elütötte őket. Ketten közülük már otthon lábadoznak, de barátjuk életéért még küzdenek az orvosok.

A keskeny és kivilágítatlan, csaknem 2,5 km hosszú, nemrégiben felújított úton akkor lenne biztonságos a közlekedés, ha gyalogjárda és kerékpárút is épülne az út mellett. Amíg ez meg nem történik, mindenkinek szigorúan be kell tartania a szabályokat.

– A biciklisek egymás után menjenek az út jobb oldalán. Ha gyalog közlekednek, az út jobb oldalán, az útpadkán vagy az út szélén, egymás után libasorban haladjanak. Aki este halad az úton – legyen az biciklis vagy gyalogos –, viseljen pár száz dináros, életmentő láthatósági mellényt, és a kerékpáron legyen lámpa. A gépjárművezetők ittasan ne vezessenek, és tartsák be a sebességkorlátozást. A legbiztonságosabb megoldás az, amikor szétválasztják a különböző közlekedés nemeket, azaz az út mellé építenek gyalogjárdát és kerékpárutat – mondta el érdeklődésünkre mgr. Fehér László közlekedési igazságügyi szakértő.

A szülők egy csoportját tegnap Dragan Tošić polgármester is fogadta, aki elmondta: erősebb lesz a rendőrségi jelenlét ezen az úton, amely világítást és bicikliutat vagy járdát is kap majd. A fekvő rendőröket és a közlekedési jeleket május elsejéig kihelyezik, a műszaki projektdokumentáció elkészülte után pedig az év végén vagy a jövő év elején meg is kezdik a bicikliút vagy járda építését.

A rendőrség a pénteki baleset után letartóztatta a járeki K. P.-t (1957), aki a gyanú szerint ittasan vezetett, amikor elgázolta a három fiút, és 30 napos elzárást rendeltek el a számára.