2024. április 25., csütörtök

Gőzerővel palántálnak a bánáti kertészek

Egyre nehezebb napszámost találni, ezért igyekeznek gépesíteni a termelést

Gőzerővel dolgoznak a bánáti kertészetekben. Ürítik a fóliasátrakból a téli termést, készítik a helyet a tavaszi terményeknek. Mivel egyre nehezebb napszámost találni, ezért igyekeznek gépesíteni a termelést. Ebben segítik őket a Prosperitati alapítvány eszközbeszerzési pályázatai.

Három faluból, huszonöt napszámos szorgoskodik a muzslyai Csíkos család kertészetében. Minden perc fontos, mert a piacon az új termék mindig a legkelendőbb.

– A spenótot le kell szedni, mielőtt beledolgozzuk a maradványokat a földbe, hogy a paradicsompalántát kiülthessük. A palántákat is optimális határidőre kell eltüntetni, mert ha nem, akkor az történik, hogyha itt „szenved” a pohárban, kimaradnak az első termések, pedig az első fürt paradicsom mindig a legdrágább – meséli Csíkos Ernő muzslyai kertész, a nagybecskereki Žitoprodukt malmának egykori dolgozója.

Csíkosék kertészetében 7000 négyzetméternyi fóliasátorban paradicsomot és paprikát, szabad ég alatt pedig húsz hektáron sárgarépát termesztenek. Az utóbbi években leszűkítették a termékfajtákat.

A családi gazdálkodásból kiveszik a részüket a fiatalok, akik az egyetem befejezése után folytatni is szeretnék a hagyományt.

– Úgy gondoltuk, nekünk ez a 7000 négyzetméter fólia pont elég, hogy kiiskoláztassuk őket és akkor nem mélyedünk bele. De azt mondta mind a kettő, hogy „igen” érdekeltek, és egyiknek sem szándéka, hogy külföldre menjen, látnak a kertészetben jövőt. Ráadásul az egyik a mezőgazdasági egyetemre jár, a másik pedig az eladásra szakosítja magát. Ezért úgy döntöttünk, hogy tovább gépesítjük a gazdaságunkat – meséli a muzslyai kertész.

A termékeiket a Császárkert Kft.-n keresztül értékesítik, amelynek egyik alapítója Csíkos Ernő is. De a termékeik eljutnak az újvidéki Nagybani piacra, de Belgrádba is, ahová az új Duna-hídnak köszönhetően könnyen eljutnak a bánáti kertészek.