2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS

Októberben lesz a Párizs–Roubaix

Október elején rendezik a hagyományos Párizs–Roubaix egynapos országúti kerékpárversenyt, amit a koronavírus-járvány miatt halasztottak el április 11-éről. Az 1896-ban életre hívott, macskaköves szakaszai miatt Észak Poklaként is ismert észak-franciaországi viadalt tavaly nem rendezték meg a világjárvány miatt.

A nemzetközi szövetség (UCI) és a hivatásos kerékpárosok szervezete (CCP) jelentette be, hogy a „klasszikusok királynőjét” egy héttel a belgiumi világbajnokság után bonyolítják le. A női versenyt október 2-án, a férfit 3-án rendezik.

Sagan csapata is nevezett

A háromszoros világbajnok Peter Sagan csapata, a Bora–Hansgrohe is indul a májusi Tour de Hongrie-n. A szervezők közlése szerint a nevezéshez nagyban hozzájárult, hogy a norvég körversenyt a koronavírus-járvány miatt őszre halasztották. Szilasi László versenyigazgató így megkereste azokat a topcsapatokat, amelyeknek a norvég viadal szerepelt a programjában, s közülük a Bora egyből jelezte részvételét. Arra ugyanakkor nincs esély, hogy a szlovák világklasszis Sagan Magyarországon szerepeljen, mivel csapata a Tour de Hongrie-val egy időben zajló Giro d’Italiára nevezte.

A 42. Tour de Hongrie-ra május 12. és 16. között kerül sor, az eseményen 22 csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz.

Újabb doppingeset a Vini Zabùnál

Eltiltás fenyegeti az olasz Vini Zabù csapatot, mert 12 hónapon belül már a második versenyzője bukott meg doppingvizsgálaton. Ezúttal az idén még nem is versenyzett Matteo De Bonis február 16-ai mintájában EPO nyomaira bukkantak. A Vini Zabù szereplése így komoly veszélybe került a május 8-án rajtoló Giro d’Italián és a május 12-én kezdődő Tour de Hongrie-n, mivel a csapatra, amelynek egy éven belül két versenyzője is pozitív doppingtesztet produkál, 15–45 napos felfüggesztés vár. A csapat másik kerekese, Matteo Spreafico tavaly októberben bukott meg éppen a Girón. A Vini Zabùban teker a szerb Veljko Stojnić is, aki jelenleg combcsontrepedéséből épül.