2024. április 25., csütörtök

Nagyszombaton: II. János Pál pápa műve

Az aranyműves boltja az Operaház Facebook-oldalán látható

Nagyszombaton egyedülálló produkciót tűz műsorára az Opera: Karol Józef Wojtyła, vagyis II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című művébe most bárki betekinthet. Az előadás az Opera és a székesfehérvári Vörösmarty Színház koprodukciójában készült.

II. János Pál pápa különösen erősen kötődött a színházhoz, nemcsak verseket, novellákat írt, hanem számos darab is kötődik a nevéhez, egyetemi évei alatt pedig irodalmi estjein túl színjátszókört is vezetett.

Az aranyműves boltja nem dráma, nem oratórium, sokkal inkább egy zenemű együttélése a prózával. Középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A verses formában megírt filozofikus szövegek a szeretet és a házasság szentségének témáját járják körül a szereplők kapcsolatán keresztül. A három idősíkon futó cselekmény a viszonyok sokféleségéről és változékonyságról tanúskodik.

„Ennek a gyűrűnek nincs semmi súlya, a mérleg mindig nullára áll, és egyetlen milligrammot sem tudok kikényszeríteni belőle. Az ön férje bizonyára még él. Ilyenkor egyik jegygyűrűnek sincs súlya önmagában – a jegygyűrűknek csak párosan van súlyuk.

Az én aranyműves mérlegemnek az a sajátossága, hogy nem méri a fémet, csak az ember létét és sorsát” – olvasható a darabban, amelynek a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki zenéje biztosítja a különleges hangzást és atmoszférát.

Tóth Ildikó, az egyik feleség, Teréz szerepét játssza, aki minden bizonytalansága ellenére nyitott arra a belső hangra, amely a házasság felé tereli: „Számomra az előadásban az egyik legszebb mondatot a darabbéli férjem, András mondja ki, amikor azt kérdezi: Akarsz-e az Élet Társam lenni? Nem a szó mai, hanem a legnemesebb értelmében. András halála után Teréz egyedül neveli fel fiát, tényleges férfiminta nélkül, inkább egy férfiideál mentén.

Ez a mű egy közös gondolkodásra hív mindenkit, egy elmélkedésre a házasságról.

Több mintán keresztül mutatja be a különféle utakat, de ami fontos, hogy szükség van a fiataloknak utat mutatni, mert most nem biztos, hogy a házasságnak akkora ereje van, mint volt régebben. Az oratorikus mű készítése alatt nekünk, színészeknek a zene adott egy biztos támaszt, emelkedettséget, reméljük, mi is ezt nyújtottuk a zenészeknek.”

Az aranyműves boltja április 3. 19 óra és április 5. éjfél között látható az Operaház Facebook-oldalán.

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka. Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka). Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor). Magyar szöveg: Balássy Péter, zenei vezető: Dobszay Péter, rendező, látványtervező: Szikora János.