2024. március 29., péntek

Valószínű, hogy Szerbiában új mutáció jelenik meg?

A szerbiai járványügyi helyzet veszélyes, mivel azok a polgárok, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, úgy hiszik, hogy védettek, ami nem igaz, nyilatkozta Marija Mihajlović, a milánói Európai Onkológiai Intézet molekuláris biológiával foglalkozó munkatársa.

„Az oltás megvéd a betegség súlyosabb formáitól, de nem a fertőzéstől" – mondta Mihajlović az N1 televíziónak, hozzátéve, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy Szerbiában jelenik meg egy új mutáció, mint ott, ahol betartják a hatályos intézkedéseket.

Elmondta, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország a világon, ahol van elegendő oltóanyag, azonban a kormány az oltási kampányt nem megfelelően szervezte meg.

„A polgárok nem kaptak értesítést az oltási lehetőségekről a postaládájukba, holott a választásokkor mennyit fáradoztak a szavazók meggyőzésével?” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy más országban is vannak oltásellenes kampányok, de azok nem szerepelhetnek a köztévében vagy az újságban. Mihajlović hangsúlyozta, hogy az oltás nem egy „csoda”.

„Ez egy olyan gyógyszer, mint bármely más, és helyesen alkalmazva hatékony lehet, de ha nem megfelelően használják, akkor nem fogja elérni a kívánt hatást” – mondta Marija Mihajlović.