2024. április 25., csütörtök

Nem elég szigorúak a büntetések?

A gépkocsivezetőket nagyobb óvatosságra intik a forgalomban megjelenő kerékpárosok és motorosok miatt

A közlekedésben továbbra is a legnagyobb veszélyt az ittas állapotban és kábítószer hatása alatt vezető sofőrök jelentik, nyilatkozta Damir Okanović, a szerbiai Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja a Pink televízió reggeli műsorában. Szavai szerint az tapasztalható, hogy a magas és súlyos büntetések sem ösztönzik a vezetőket felelősségteljesebb viselkedésre, ezért az illetékesek egy újabb büntetést, a személygépkocsi elkobzásának bevezetését, mint büntetési formát fontolgatják.

Okanović rámutatott arra is, hogy az egyre több napsütéssel és az idő felmelegedésével egyre többen pattannak két kerékre, így a gépkocsivezetőknek még fokozottabban kell odafigyelniük a közlekedés résztvevőire. Arra szólította fel a vezetőket, hogy forduláskor fordítsanak külön figyelmet a holtszögekre, használják a visszapillantó tükröket és ne felejtsék el bekapcsolni a fényjelzőt sem, amellyel jelzik haladási szándékukat. A motorok szerelmeseit pedig arra intette, hogy soha se üljenek a járművükre bekapcsolt bukósisak nélkül, valamint arra is felszólította őket, hogy ne várjanak arra, hogy mások vigyázzanak rájuk, saját magukat óvják a forgalomban.
Kitért arra is, hogy a gépkocsivezetők most már lecserélhetik a téli gumiabroncsokat a nyárira. A nyári abroncs olcsóbb és biztonságosabb is.