2024. április 23., kedd

Ösztönzés a munkanélküliség csökkentésére

Támogató intézkedésekkel serkentenék a veszélyeztetett kategóriába tartozók foglalkoztatását

Az állam gondol azokra is, akik számára évek óta kedvezőtlenek a munkaerőpiaci feltételek. A járványhelyzet idején ugyanis fontos minden munkahely megőrzése –, emelte ki Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter pénteken, amikor Zoran Martinovićtyal, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatójával aláírták a 2021-es évre vonatkozó teljesítmény-megállapodást. Ennek a dokumentumnak a célja a jobb munkafeltételek megteremtése és a munkanélküliség csökkentése.
Mint ahogy azt a foglalkoztatási minisztérium a közleményében kiemelte, az aktív foglalkoztatási politika terén különböző intézkedésekre lehet számítani, amire a minisztérium 5,7 milliárd dinárt különített el. Ennek köszönhetően 2021 során 18.225 munkanélkülit, köztük 2185 fogyatékossággal élő személyt szeretnének munkába állítani.
Zoran Martinović rámutatott, a megállapodás aláírásának köszönhetően a Munkaközvetítő Szolgálat támogatást nyújthat a munkaadóknak, illetve azoknak a munkanélkülieknek, akik a Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában szerepelnek. Elmondta, a hétvégén megjelentetett 13 közfelhívással szeretnék ösztönözni a gazdaság résztvevőit, illetve a munkanélkülieket a foglalkoztatásra. Ezek a pályázatok többsége november 30-áig tart nyitva.
Martinović elmondta, támogatásra számíthatnak többek között a 30 évnél fiatalabbak, a fogyatékossággal élő személyek, az 50 évnél idősebbek, a romák, a szakképzetlen személyek, valamint a családon belüli erőszak áldozatai is.