2024. március 29., péntek

Emelkedtek a lakásárak

A járványügyi helyzet ellenére sem csökkent az érdeklődés a lakásvásárlás iránt. A kereslet növekedésével párhuzamosan pedig a lakásárak is emelkednek, különösen az új építésű tömbházak esetében, írja a Vajdasági RTV.

Belgrád a bérek és az ingatlanárak arányának függvényében a negyedik helyen áll Európa legdrágább városainak listáján. A kimutatást nemrégiben tette közzé a megélhetési költségeket összehasonlító nemzetközi weboldal, a Numbeo.

Belgrád (19,77) Moszkva (21,12), Párizs (20,97) és Split (19,77) után szerepel a listán, Vlagyivosztok (18,63), Gdańsk (18,31), Prága (17,97) és Milánó (17.85) pedig a szerb főváros mögött áll, számol be a Bizlife.

Figyelembe véve, hogy az országban tavaly mintegy 4,2 milliárd euró összegben értékesítettek ingatlanokat – ami a koronavírus-járvány ellenére is több, mint az előző három évben –, az adatok azt a benyomást keltik, hogy nincs jelentős válság ezen a területen.

Szerbiában tavaly a főváros Belgrád a vízen negyedében adták el a legdrágább új építésű lakást. 9.600 eurót fizettek négyzetméterenként. Ami a régi építésű lakások vásárlását illeti, a legtöbbet egy Dorćol városrészben lévő ingatlanért fizettek, 4.500 euró volt négyzetmétere.

A Szerbiai Építési Igazgatóság szerint a kereslet jelenleg magasabb, mint a kínálat, ami szintén befolyásolja az árak növekedését. Az értékesítés május második felében kezdett növekedni, és azóta folyamatosan fokozódik az ügyfelek érdeklődése, mondják. Például a belgrádi Zemunska kapija városrészben a négyzetméterár 1460 eurótól 1735 euróig terjed.

Ezenkívül a bankok kedvező feltételeket kínálnak a lakáshitelek vonatkozásában, ami különösen az első lakását vásárlót ösztönzi a lakáskérdés megoldásának folyamatába.