2024. április 25., csütörtök

Lazarević: Lélektani hatásai is lesznek a járványnak

Egyelőre még nem lehet pontosan meghatározni, hogy milyen lélektani következményeket okozott a koronavírus-járvány, de nem pszichotikus rendellenességekre és a függőségek növekedésre számítok, ezt nyilatkozta Uroš Lazarević pszichiátriai szakember a FoNetnek.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzet összehasonlítható a korábbi eseményekkel, mivel Szerbia az 1990-es évektől kezdve állandó stressz alatt áll. Egy kutatásra hivatkozva Lazarević rámutatott, hogy a múltbeli események miatt a poszttraumás stressz, a depresszió és a szorongás egyes populációkban akár háromszorosára is növekszik.

A járvány miatti karanténról szólva elmondta, hogy a kapcsolattartás ma már az új technológiának köszönhetően több módon is megoldható. Szerinte fontos, hogy a kultúra, a filmek és a könyvek tekintetében pótoljuk a kiesett tartalmakat, mert ezek olyan dolgok, amelyek visszavezetnek bennünket egy „biztonságos menedékbe".

A vírus és a stressz miatt felmerülő problémák közül az elidegenedés nem jelent nagy problémát, mert az könnyen pótolható, véli a szakember. Mint kifejtette, az emberek elszigetelődhetnek egy bizonyos időre, de amikor az elmúlik, vágynak az újbóli találkozásra.

A szakember nem javasolja a nyugtató használatát. Azt tanácsolja a polgároknak, hogy forduljanak orvoshoz, mert a nyugtató használata is függőséghez vezethet.

Vannak olyan gyógynövénykészítmények, például a citromfű tea, amelynek antidepresszáns hatása van, tette hozzá Lazarević.