2024. március 29., péntek

Oleg Nasovra emlékeztek

A péterváradi vashíd 1999. április 1-jei bombázásakor Oleg Nasov életét vesztette, emlékének tiszteletére többek között Milan Đurić alpolgármester is koszorút elhelyezett el az Ismeretlen hősök terén felállított emlékműnél.
A megemlékezésen jelen voltak Nasov szülei és családtagjai is.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy huszonkét esztendő telt el a NATO-bombázások és a péterváradi híd megsemmisítése és a bombázás pillanatában a hídon tartózkodó Oleg Nasov halála óta. Kiemelte, hogy azt sem szabad elfeledni, hogy akkoriban a város és az ország is hatalmas anyagi károkat szenvedett.

– Mindegyik hidunkat, az olajfinomítót és a Vajdasági Rádió és Televízió épületét is lerombolták. A város időközben mindegyik hídját újjáépítette és hamarosan a negyedik híd építése is megkezdődik. Tervben van még az ötödik híd megépítése, amely a Fruška gora-i átjáró részét képezi, valamint a hatodik, a gyalogos-kerékpár hídé is. Tisztában vagyunk azzal, hogy az emberi életek pótolhatatlanok. A koszorúk elhelyezésével a városi önkormányzat hagyományosan kifejezi tiszteletét minden áldozat iránt, azok iránt, akik a NATO-bombázások során vesztették életüket – fogalmazott Đurić.

Hozzátette, hogy ilyen módon őrzik az emléküket és egyúttal azt üzenik, hogy a megbékélés politikáját a jövőben is folytatni fogják. Elmondása szerint a következő időszakban a városi önkormányzat a ’90-es évek háborúiban életét vesztett 313 újvidéki polgár nevét tartalmazó emléktáblát tervez állítani, ezt az elképzelést Oleg Nasov családja is támogatta.