2024. április 24., szerda

Húsvéti műhelymunkát tartottak Verbászon

A járványügyi helyzet miatt a gyerekek csak kisebb csoportokban dolgoztak

Tizenkét éve szervez húsvéti és karácsonyi műhelymunkát a verbászi óvodások és iskolások számára a helybeli Szirmai Károly Művelődési Egyesület. A gyerekekkel közösen kedden délután hagyományos húsvéti ünnepi díszeket és ajándéktárgyakat készítettek.

Paróci Mária, a Szirmai Károly ME elnöke elmagyarázta, az idei húsvéti műhelymunkára többféle technikával és anyaggal készültek.
− Keményebb papírból kivágtuk a tojás alakját, amit a gyerekek kidíszítettek, utána kettőt vagy hármat a közepén összeragasztottunk, és elkészült a díszített tojás. A másik igen érdekes dolog pedig a tyúkanyó, amit ugyancsak papírból vágtunk ki, és alakja szerint szedegeti a magvakat. Ezt is kifestették a gyerekek és szép asztali dísz lett belőle.

Bógáncs Andrijašević Lívia, a műhelymunka egyik koordinátora elmondta, a gyerekek munka közben a húsvéti szokásokról és az ilyenkor hagyományos locsolkodásról hallhattak érdekességeket.

− Húsvéti motívumokat tartalmazó kifestőkkel kezdtük, viszont az előző évekből már tudjuk, hogy legjobban a különböző motívumokat szeretik ráfesteni a tojásra. Amíg a gyerekek dolgoztak és játszottak, Kaszás Éva tanárnő elmesélte a húsvéti szokásokat. Valahogy arra próbáltuk rávezetni őket, hogy a tavasz és a rügyezés az új élet kezdetét szimbolizálja. Hogy egyszer minden rossznak vége lesz, és hogy a tavasszal és a húsvéttal együtt új újraéled a természet. Nagy érdeklődéssel figyelték a húsvéti locsolkodási szokásokról szóló összefoglalót, a fiúk pedig megfogadták, hogy odahaza meglocsolják az anyukákat és a nagymamákat – sorolta Lívia.

Hozzátette, az előző években az ilyen és hasonló műhelymunkák több naposak voltak és a helyi múzeum termében tartották őket, ahol alkalmanként száz gyermek is összejött, tavaly és az idén viszont a járványügyi helyzet ezt nem tette lehetővé, és csak kisebb csoportokban dolgozhattak.

A műhelymunka végén a résztvevők édességcsomagot kaptak.