2024. március 28., csütörtök

Folyamatosan cserélik az ablakokat

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola felújítási munkálatainak összértéke 2,2 millió dinár

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában folyamatosan cserélik az ablakokat, a tetőteret követően jelenleg a munka második fázisában az első és a második emeleten dolgoznak a mesterek. Valka Károly, polgármester-helyettes kedden a helyszínen járva elégedettségének adott hangot és elmondta, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak.

−A múlt év végén kérelemmel fordultunk a tartományi kormányhoz és a tartományi oktatási titkársághoz, amelyben részletesen megindokoltuk a régi ablakok mielőbbi cseréjének fontosságát. Ezek többségét ugyanis már alig, vagy egyáltalán nem lehetett kinyitni, a jelenlegi járványügyi helyzet viszont előírja a rendszeres szellőztetést. Másrészt tudjuk azt, hogy az előállt helyzet miatt érvényben van a diákok kisebb csoportokba való szétosztása, így az iskolában minden egyes tanteremre szükség van, azokra is, amelyeken a nyílászárók rossz állapotban voltak. A tervek szerint a munkálatoknak ez a fázisa pár nap alatt befejeződik – magyarázta Valka Károly. Kiemelte, a közelmúltban sikerült megoldani az iskola sportcsarnokának gázzal történő fűtését, és ha minden jól megy, akkor jövőre az egész iskolát földgázzal fűtik. Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a község területén lévő többi iskolában is mielőbb megtörténjen a környezetkímélő gázfűtésre történő átállás.

−A Petőfi iskolában az elkövetkező időszakban folytatódik a nyílászárók szakaszonként történő cseréje, és hiszem azt, hogy hamarosan az egész épületben új ajtók és ablakok lesznek. A közeljövőben még egy igen komoly beruházásra kell számítani az iskola ún. régi szárnyában, ahol a régi, lapos tető komoly gondokat okoz, az épület beázik. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál pályáztunk a teljes tetőcserére, valamint a tető alatti szigetelésre, és bízunk abban, hogy a beadott projektum pozitív elbírálásban részesül. Ha minden jól megy, akkor hamarosan egy teljesen felújított és korszerű intézményben tanulhatnak a diákok – fogalmazott a kúlai polgármester-helyettes. Hozzátette, a nyílászárók cseréjével egyidejűleg az iskola mögötti területen felújítják és bővítik az asztalok és a padok számát, később pedig egy táblát is felszerelnek, így ha az időjárás megengedi, lehetőség nyílik a szabadtéri oktatásra is.