2024. március 29., péntek
2022-ES VB-SELEJTEZŐ

Kiszakadt a gólzsák

Belgium nyolcat lőtt Fehéroroszországnak, Hollandia hetet Gibraltárnak, de a török–lett mérkőzésen is hat gól született. Kedden este tehát kiszakadt a gólzsák a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőjében, és három forduló után kialakult a kezdetleges erősorrend a kvalifikációban. Szerbia válogatottja Azerbajdzsánban diadalmaskodott 2:1-re. A Sasok Mitrović tekerésével szereztek vezetést még az első félidőben, de a fordulás után az azeriek egalizáltak. A fontos három pontot jelentő találatot megint Mitrović vitte be: a Fulham támadója a 81. percben mintegy húsz méterről vágta a hálóba a labdát. A csatár kiváló formában futballozik: három meccsen öt gólt szerzett. A csoport másik összecsapásán a portugálok a vártnál kicsit nehezebben, de végül legyőzték Luxemburgot (3:1). Az A csoportban három játéknap után Szerbia és Portugália egyaránt 7 ponttal áll a tabella élén.

A H csoportban az első körbeli kisiklás után a horvátok két győzelmet szereztek, ezzel máris megelőzték riválisaikat.

A 3. forduló, A csoport: Azerbajdzsán–Szerbia 1:2, Luxemburg–Portugália 1:3. Az élcsoport: Portugália és Szerbia 7, Luxemburg 3 pont stb. E csoport: Belgium–Fehéroroszország 8:0, Wales–Csehország 1:0. Az élcsoport: Belgium 7, Csehország 4, Wales és Fehéroroszország 3 pont stb. G csoport: Gibraltár–Hollandia 0:7, Montenegró–Norvégia 0:1, Törökország–Lettország 3:3. Az élcsoport: Törökország 7, Hollandia, Montenegró és Norvégia 6 pont stb. H csoport: Ciprus–Szlovénia 1:0, Horvátország–Málta 3:0, Szlovákia–Oroszország 2:1. Az élcsoport: Horvátország és Oroszország 6, Szlovákia 5 pont stb.

U21-ES EB

Gera: Az enyém a felelősség

Hollandia U21-es csapata 6:1 arányban legyőzte Magyarországot a korosztályos Európa-bajnokságon. Az A jelű kvartettben három válogatottnak is öt pontja volt, így a továbbjutásról a gólkülönbség, vagyis leginkább az döntött, ki mennyire verte a magyarokat. Gera Zoltán szövetségi edző legénysége pont nélkül zárta a viadalt. Mint azt Gera elmondta: „A felelősség az enyém, sajnálom ezt a részét. Sok tapasztalatot szereztünk, nemcsak a játékosok, hanem az edzői stáb is. Megismerkedtünk a nemzetközi topszinttel. Nem abból kell kiindulni, hogy ilyen rossz az utánpótlásunk, helyén kell kezelni ezt az eredményt.”

Csoportkör, utolsó forduló, A csoport: Németország–Románia 0:0, Hollandia–Magyarország 6:1. A csoport végeredménye: Hollandia 5 (+5), Németország 5 (+3), Románia 5 (+1), Magyarország 0 pont. B csoport: Olaszország–Szlovénia 4:0, Spanyolország–Csehország 2:0. A csoport végeredménye: Spanyolország 7, Olaszország 5, Csehország 2, Szlovénia 1 pont.