2024. április 25., csütörtök

Franciország tovább szigorít

Májusig bezárják az üzleteket, az iskolákat és az óvodákat Franciaországban, jelentette be Macron

Emanuel Macron elnök tévébeszédben jelentette be a szigorú intézkedéseket. Az eddig csak 19 megyében, köztük Párizsban és Lyonban érvényben lévő korlátozásokat szombattól az egész országra kiterjesztik legalább 4 hétre. A kijárási tilalom továbbra is este 7 órakor kezdődik, azonban napközben is csak a lakhelyétől 10 kilométernyire mehet el mindenki. Ez alól van kevés kivétel, például a munkába járás és az orvosi vizsgálat.

Országszerte a nem létfontosságú üzletek bezárnak, az élelmiszerboltok és a patikák továbbra is nyitva tarthatnak. A régiók közti utazás is csak nyomós okból lesz lehetséges szombattól. Ez azt is jelenti, hogy aki nem szeretné a következő 4 hetet ott tölteni, ahol jelenleg tartózkodik, a hétvégén „elmenekülhet". Ezt tette sok fővárosban élő, mikor Párizsban bevezették ezt a szigorítást.

Franciaországban tavaly május 11-e óta folyamatosan nyitva tartották a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat. Jövő hétfőtől ez egy időre megváltozik: három hétre bezárják az oktatási intézményeket. A szülők, ha nem tudnak az otthoni munka mellett a gyerek(ek)kel is foglalkozni, választhatják az úgynevezett chomage partielt, azaz a részleges munkanélküliséget. Ez azt jelenti, hogy szabadságon lesznek, de a fizetésüknek a 84 százalékát kapják csak meg.

Az alsó tagozatosokat és az óvodásokat április 26-tól fogadják újra. A felsősök és a gimnazisták május 3-tól térhetnek vissza az iskolapadba.

Franciaországban a tavaszi szünet normál esetben lépcsőzetesen 3 különböző zónában más időpontban kezdődik. A mostani intézkedéssel tulajdonképpen egybegyúrták a 3 zónát.