2024. április 20., szombat

Orbán: Egy európai reneszánszot akarunk

Ma késő délután sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, Mateusz Morawieczki és Matteo Salvini.

„Szimbolikus, hogy egy európai reneszánszról szóló együttműködést éppen Nagycsütörtök napján indítunk el” – mondta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a megbeszélés részleteiről szólva elmondta: „Sokat beszéltünk a közös értékeinkről, világos, hogy mi a család, a méltóság és a nemzeti szuverenitás értékeit képviseljük”.

A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepelt. Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiban már utalt rá, hogy – miután a Fidesz kilépett az Európai Néppártból – az olasz pártelnökkel és a lengyel miniszterelnökkel egy új konzervatív párttömörülés létrehozásának a gondolatát fontolgatja.

A találkozót követően Orbán Viktor a sajtótájékoztatón kiemelte, tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással.

A három párt szándéka az, hogy véget vessen annak a „nevetséges politikai gyakorlatnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe" – fogalmazott a miniszterelnök.

Európa újjászületése, a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője is.

Mateusz Morawiecki a találkozó után tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hisznek Európa, az Európai Unió jövőjében és abban, hogy tudnak közösen utat építeni Európának.
Az európai integráció tovább fejlődhet, de hogy a gyümölcsei egészségesek legyenek, nem szabad a gyökerekről sem elfelejtkezni. Vissza kell térni Európa keresztény gyökereihez – hangsúlyozta a lengyel politikus.
A tárgyaláson részt vett felek alapvető céljai között említette az euroatlanti együttműködés, illetve az európai integráció mélyítését úgy, hogy tiszteletben tartják a nemzeti szuverenitást, az egyén szabadságát, védik a hagyományos európai értékeket, a kereszténységet.

Matteo Salvini közölte, azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a második világháború utáni legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, amelyben a szabadság, a jogok, a család megint a központba kerülhetnek.
Szerinte amikor az EU az alapszerződésében megtagadta judeokeresztény gyökereit, óriási hibát követett el.
Hangsúlyozta, nem azt akarják, hogy Európa országai szembe kerüljenek egymással, hanem azt, hogy létrejöjjön egy közös európai erő, amely megvédi Európa határait.