2024. április 26., péntek

Megegyezés előtt a kormány és a szabadúszók

A freelancerek adókötelezettségének rendezésével kapcsolatban a kormány újabb javaslattal állt elő, amelyet a Szerbiai Szabadúszók és Vállalkozók Egyesületének, valamint az Interneten Dolgozók Egyesületének képviselőivel folytatott tárgyalások után állítottak össze. A javaslat szerint évi 384 ezer dináros adómentes összeget vezetnének be, amely a teljes időszakra vonatkozna – jelenti a Tanjug hírügynökség.

Ez azt jelentené, hogy mindenki, aki évente 673 ezer dinárnál kevesebbet keresett, semmilyen kötelezettséggel nem rendelkezik az elmúlt időszakra vonatkozóan.

A freelancerek számára, a tevékenységüktől függetlenül, elismerik a teljes bevételük 43 százalékának normalizált költségeit, beleértve az adómentes összeget is.

Ezek az előnyök az előző időszakon kívül, a jelenlegi bevételekre is vonatkoznának, szeptember 30-ával bezárólag.

Az elmúlt időszakra vonatkozó adókötelességet kamat nélkül számítanák, amelyet tíz éven keresztül, százhúsz havi részletben lehetne kifizetni, valamint az időelőtti fizetés lehetőségét is biztosítják.

Az egyes részletek kifizetésének késése esetén, a kamatot csupán a számla megérkezésének napjától kezdve a befizetés napjáig számítanák fel. Az elkövetkező kifizetésekkel kapcsolatosan október 1-től kezdődően 54.900 dináros normalizált költséget ismernek el, emellett az adókat és a járulékokat havi helyett kvartális kifizetésekben lehetne elvégezni.

Az idei év folyamán új törvény meghozatala is esedékes, amellyel rendeznék az interneten dolgozók jogait.