2024. március 29., péntek

Mától nyári gumikon gurulhatunk

A törvények értelmében november elsejétől április elsejéig kötelező a téli gumi használata a gépjárműveken. Így mától lecserélhetjük őket.

Habár a törvény nem kötelezi az autótulajdonosokat arra, hogy a melegebb hónapokra nyári gumira váltsanak, a Nova.rs portál mégis arra emlékeztet, hogy miért nem ajánlatos nyáron a téli gumi használata.

Az előírások miatt sok sofőr úgy gondolja, hogy nem cseréli le az autógumikat, így a forró aszfalton is a hideg és havas utakra tervezett gumiabroncsokkal rója a kilométereket. Ez sok veszélyt rejt magában, emellett a fejlettebb országokban kemény büntetéseket szabnak ki azokra, akik nem az évszakhoz alkalmazkodó autógumikkal közlekednek.

Emellett a téli abroncsok sokkal gyorsabban elkopnak a meleg aszfalt hatására, a járművet nehezebb kormányozni, pl. a kanyarokban, valamint fékezés következtében is később áll meg az autó, ami pontosabban annyit tesz, hogy akár 10 méterrel később állhatunk meg.

Így tehát a téli gumik lecserélése nyárira nem csak biztonsági szempontból fontos, de a pénztárcánk is meghálálja majd, hiszen pl. egy hosszabb út alkalmával a nyári aszfalton könnyen elkophatnak a havas aszfalton oly sokat jelentő minták, és a következő hideg időszakra újabb abroncsokat kell vásárolni. Ez pedig sokszor több tíz ezer dináros kiadást is jelent.