2024. április 25., csütörtök

Alkudozik a kormány

Új ajánlatot tett az állami vezetés a szabadúszóknak

Évi 384 000 dinárra emelte a nem megadóztatható összeget a szerb kormány, miután újra tárgyalt a Szerbiai Szabadúszók és Vállalkozók Egyesületével, illetve az Interneten Dolgozók Egyesületének képviselőivel. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a visszamenőleg felszámolt adókat és járulékokat azok esetében törölnék, akiknek az éves jövedelmük az elmúlt időszakban nem haladta meg a 673 000 dinárt – értesítette a Tanjugot a szabadúszók és a kormány közötti tárgyalások legújabb fejleményéről az állami vezetés.

Mint arról csütörtökön is beszámoltunk, a szabadúszók tömörülései tüntetéseket jelentettek be, miután visszautasították a szerb kormány korábbi ajánlatát. Eszerint az ajánlat szerint ugyanis a visszamenőleg felszámolt adókat párhuzamosan kellett volna törleszteniük a jelenben elszámolt kötelezettségeikkel, ami „hosszú távon adósrabságba kényszerítette volna a külföldre dolgozókat” – állították a szabadúszók, akik eredetileg azt kérték, hogy akkortól keydve terheljék őket adókkal és járulékokkal, amikor az első végzéseket valóban kézhez kapták. Mint ismeretes, az adóhivatal 2020 októberében küldte ki az első végzéseket a külföldre dolgozó szerb állampolgároknak, akiket az érvényben levő jogszabályok alapján visszamenőleg öt évre leterhelt a jövedelmük alapján elszámolt illetékekkel.

A szerb kormány első ajánlata szerint azok esetében írták volna le a régi adósságokat, akiknek havi jövedelme nem haladta meg a 200 eurót. Ez éves szinten 288 000 dináros jövedelemnek felel meg, amit az új ajánlatban 673 000 dinárra növeltek. Emellett az adóhátralékokat kamatmentesen számolnák el azok esetében is, akiknek a jövedelmük meghaladta az említett határt. Az ily módon megállapított adókötelességet 10 év alatt, azaz 120 részletben törleszthetnék a szabadúszók. Az említett feltételeket a korábbi években megvalósított jövedelem mellett azokra a keresetekre is vonatkoztatnák, amelyek az idén szeptember 30-áig érkeznek a szabadúszók számláira. A jövőbeni kötelezettségeket pedig negyedévenként határoznák meg.

A szerb kormány közleményében kiemeli, hogy az állami vezetés még az idén határoz az interneten dolgozókra vonatkozó új törvényről.