2024. április 24., szerda

Tíz véradás – kilenc új véradó

A topolyai Vöröskereszt a fiatalokat is szeretné bevonni az emberbaráti megmozdulásaiba

Megújult a Vöröskereszt topolyai szervezetének Facebook-oldala. Budimir Marić titkár elmondta, ezzel szeretnék a lakosságnak nagyobb hangsúllyal bemutatni, milyen tevékenység zajlik a szervezet berkein belül. Illetve nem mellékesen az ifjabb korosztályhoz is kívánnak szólni, buzdítani őket a humánus életcélokra való törekvésre.


– Első lépésben beszámoltunk a legnépszerűbb közösségi portálon a legutóbbi véradási akcióinkról. Topolya községben 25 véradási akciót vettünk tervbe. Legutóbb Pacséron szerveztük meg a 10. ilyen megmozdulást, ahol 14 véradónk volt. Eddig 211 önkéntes jelentkezett véradási szándékkal, közülük 192 polgár tudott eleget tenni az egészségügyi vizsgálatot követően. Statisztikáink alapján 38 hölgy véradónk volt, és 9 új véradóval gazdagodtunk – tudtuk meg a titkártól, aki elmondta azt is, hogy igyekeznek a polgárok felé közvetíteni azt is, hogy a véradás mekkora jelentőséggel bír az embertársaik megsegítésében. Különösen ezekben a nehéz, járványhelyzettel tarkított hónapokban.

TÖBB MINT HATSZÁZ ADAG MELEG ÉTEL

Budimir Marić rámutatott arra is, hogy a népkonyha szolgáltatásait igénybe vevő polgárok nagy száma sajnos arról árulkodik, hogy a községben kimagaslóan sokan élnek a létminimum alatt, nehéz szociális, illetve anyagi helyzetük miatt.
– A népkonyha szolgáltatását 623 polgár veszi igénybe, egyharmada topolyai, kétharmada a falvakban él, elsősorban Pacséron, Bácskossuthfalván és Bajsán. A Vöröskereszt székházában üzemelő népkonyha napi szinten 609 adag főtt ételt állít elő, a gyermekek fél adagban részesülnek. A népkonyha ételeit a községben 17 ponton tudják a rászorulók átvenni. Természetesen kiemelkedően ügyelünk az étel minőségére és tartalmára, illetve az alapanyagokra. Az idei év első felében április 29-éig működik a népkonyha, a hónap utolsó napja munkaszüneti napnak számít, ezért tartósélelmiszer-csomagban részesülnek a felhasználóink. A húsvéti ünnepekre való tekintettel péntekre és hétfőre vonatkozóan is ilyen jellegű csomagot vehetnek át, illetve együttműködő partnerünk, a szabadkai Dondon süteményeit is kézhez kapják – tudhattuk meg a titkártól, aki kitért arra is, hogy sajnos vannak olyan egyének, családok is, akiknek életkörülményei indokolttá tennék, hogy a népkonyha felhasználói legyenek, de valamilyen oknál fogva, leggyakrabban mert bármilyen bevételre szert tehetnek, elutasították a kérelmüket.

EGYSZERI SEGÉLY, RUHAOSZTÁS

– Községünk területén ebben az évben a Vöröskereszt egyszeri támogatásban részesítette azokat a rászoruló polgároknak, akik nem részesülhetnek a népkonyhaprogramban. A kiosztott 230 csomag tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket és 10-10 kilogramm lisztet tartalmazott. Emellett a szegénység elleni küzdelem elnevezésű programunk keretében folyamatosan fogadjuk a polgárok ruhaadományát. Az idei évben már mintegy 1000 kilogramm használt ruha érkezett hozzánk, amit kézbesítettünk a rászorulóknak. Arra kérjük tisztelettel a jótékonykodókat, hogy csak és kizárólag olyan ruhát hozzanak be a székházunkba, amit akár maguk is könnyű szívvel felvennének. Tehát legyen az a ruhanemű tiszta, kivasalt, ne legyen szakadt. Mindezt azért, hogy megőrizzük az amúgy is kilátástalan helyzetben élők emberségét – mondta el Budimir Marić, aki arról is szólt, hogy a Vöröskereszt önkéntesei a délelőtti órákban átnézik, nemek, korosztályok szerint szétválogatják a beérkezett ruhaneműt. Ezt követően a felhasználók számát, életkorát, családi állapotát figyelembe véve a népkonyha ételosztó pontjain kerülnek szétosztásra.

A titkár még elmondta azt is, hogy rendkívül jó együttműködést ápolnak Topolya Község Szociális Központjával, illetve az ott dolgozókkal. Így ez az intézmény az, amelytől származik a rászoruló egyénekről szóló nyilvántartás.
– A Vöröskereszt vállalja azoknak a háztartási eszközöknek, gépeknek, bútoroknak is a begyűjtését, amelyek még használhatók, de már nincs rájuk odahaza szükség, mert például újabbra váltott a család. Sajnos a községünk nehéz szociális helyzetével kapcsolatban az is árulkodó tényező, hogy több olyan községben is, ahol a lakosság összlétszáma jelentősebb Topolyáénál, arányaiban kevesebben vannak, akik jogosultak a népkonyha szolgáltatásaira. Ennek a sajnálatos statisztikának a hathatós javítása érdekében szeretnénk együttműködni a jövőben Caritasszal. Jelenleg zajlanak az egyeztetések, de sajnos ez a helyzet jelentősen megnehezít bármilyen tervezést – hangsúlyozta a Vöröskereszt titkára, aki végül rámutatott arra is, hogy az illetékeseknek jobban meg kellene becsülniük, támogatniuk a társadalom egyik leghumánusabb rétegének, a véradóknak a státusát, hiszen ők életet mentenek.