2024. április 24., szerda

Húsvéti hangulat a Tejpiacon

Termékből nincs hiány, azonban kisebb a vásárlási kedv

A tavasz színeiben pompázik a szabadkai Tejpiac. Közeleg a húsvét, ezért a húsok, tojások és az idényjellegű zöldségek kínálata igen nagy. Körképünk készítésekor nem csak az árakat jegyeztük fel, arra is kíváncsiak voltunk, milyen most a kereslet a hagyományos ünnepi ételek és hozzávalók iránt.

A tojás darabja mérettől függően 11 és 14 dinár között mozog. A narancssárga héjú tojáson kívül találhatunk fehér héjú tojást is, amely talán pont ebben az időszakban lehet a legérdekesebb a hímes tojásokat készítő lányoknak, háziasszonyoknak. Mint azt a tojásárusoktól megtudtuk, a vevőik inkább kivárják a nagypénteket és akkor szerzik be a húsvéti asztal kihagyhatatlan élelmét.

– Korábban mindig Virágvasárnap vásárolták a tojást, most szinte mindegyik vevőm azt mondta, hogy pénteken lesz ideje a nagyobb bevásárlásra. Tavaly ilyenkor kevés tojást adtunk el, most valamennyivel többre számítunk, hisz most a piacok működhetnek – mondta az egyik árus, aki a vásárlóknak nemcsak visszajárót, hanem tojásfestési tanácsot is ad.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A húsvéti főtt sonka kilónkénti ára 600 dinár, a füstöltté 1200 dinár, a hentesek szerint idén kisebb rá a kereslet, mint azt korábban megszokhatták. Véleményük szerint ez a nagyobb üzletláncok megjelenése miatt van. Hangsúlyozzák, termékeiket saját maguk állítják elő, ami a vásárló javát szolgálja. Házi tormát kisebb és nagyobb üvegekben is árulnak, előbbi 200, utóbbi 300 dinárba kerül. A retek csomója 50–60 dinár, az újhagymáé 30 és 50 dinár között mozog, a salátának fejenkénti ára 50 dinár.

Virágvasárnap ugyan már elmúlt, viszont még találni barkát, amit az árusok csomóban vagy szálanként árulnak. A kisebb csomók olcsóbbak, 100–200 dinárba kerülnek, míg a nagyobbak 300–400 dinárba, egy nagy szál barka darabja pedig 100 dinár.

Hímes tojást, asztaldíszt és kopogtatót is vehetünk, ha ezzel szeretnénk hangulatosabbá tenni otthonunkat. A festett tojások ára 70–100 dinár, a dekorációké 500 és 1500 dinár között mozog. Az egyik pulton áruló hölgy lapunk kérdésére elmondta, csak nagyobb ünnepek előtt bérel asztalt a piacon, hogy kézműves termékeit értékesítse.

– A lányommal készítjük a dekorációkat, általában karácsony és húsvét előtt jövünk ki a piacra, illetve nagyobb fesztiválokra is kimegyünk, sajnos tavaly óta nem szerveznek rendezvényeket, így most csak a piaci forgalomban reménykedhetünk.

A tojásfestékek számtalan variációjából és árnyalatából válogathatunk, áruk 50 dinár közül mozog. Csokinyusziból és csokitojásból sincs hiány, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő ünnepi nyalánkságot.