2024. április 24., szerda

Szerbia jelölte a šljivovicát az UNESCO listájára

A Művelődésügyi Minisztérium kérelmet nyújtott be az UNESCO-nak a szilvapálinka, vagy ismertebb nevén šljivovica a szellemi kulturális örökségek listájára történő felkerülése céljából.

Maja Gojković művelődési miniszter a parlamenti felszólalása alatt jelentette ki, hogy a minisztérium már megírta és átadta a kérelmet - állítja az RTS.

Gojković a beszéde alatt visszaemlékezett arra a pillanatra, amikor 2017-ben  felkerült a szerb nemzeti tánc, a kolo, az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a pálinka jövőre már szerepel a lapon, amit követően több más dolgot szeretnének még jelölni, kis léptekkel, de eredményes munkával.

A šljivovicát azért jelölték, mert egy tradicionális, gyümölcsből készült italról van szó, melynek elkészítéséhez egy bizonyos tudást kell elsajátítani, amely több száz év hagyatékát foglalja magába.

A Szerbiában gyártott szilvapálinka csak 2016-ban kapott földrajzi eredetigazolást az Európai Uniótól, azóta a „Srpska šljivovica” levédett nevet viseli.

Az UNESCO listáján már több szerbiai származású dolog is szerepel úgy, mint a kolo vagy a keresztelés ünnepe.