2024. április 25., csütörtök

Ma kezdődik az elsősök beíratása

Online bejelentkezés – A szükséges dokumentumokat az iskola szerzi be

Ma, április 1-jén kezdődik az általános iskolák első osztályába való beiratkozás. A szerbiai szülők az iratkozásra és tesztelésre az eUprava portálon tudnak időpontot foglalni – áll az oktatási minisztérium közleményében. Az eUprava eZakazivanje menüjén a jelentkezés március 22-e óta elérhető. Branko Ružić oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a szülőknek többé nem kell személyesen elvinniük az iratkozáshoz szükséges dokumentumokat az iskolákba, hiszen az oktatási intézményeknek hivatalból kell beszerezniük azokat.

– Az online bejelentkezésnek köszönhetően a szülők időt és pénzt spórolnak. Eddig az érintett szülők 14 százaléka foglalt időpontot az eUprava portálon – mondta a tárcavezető.

 Fontos megjegyezni, hogy beiratkozáskor a szülőnek csak a magánorvosi rendelőben kiadott igazolást kell elvinnie az iskolába. A tesztelés időpontját a szülő legkésőbb 24 órával a tesztelés napja előtt tudja lemondani. Ha ezt nem teszi meg, tizennégy napig nem foglalhat új időpontot az eUprava portálon. Ebben az esetben a szülőnek kapcsolatba kell lépnie az iskolával, és ott kell új időpontot igényelnie.

Az első osztályba minden olyan gyermek beiratkozhat, aki legkevesebb hat és fél, illetve legfeljebb hét és fél éves. Ennek alapján a 2021/22-es tanévben a 2014. március 1-je és a 2015. február 28-a között született gyermekek kezdhetik meg az első osztályt. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai alapján 66 864 ilyen korú gyerek iratkozhat be elsőbe Szerbiában.

Az elsősök beiratkozása május 31-éig tart, azzal, hogy az iskolák ezután is fogadhatják az érdeklődőket.

A szülők a 011/73-505-57-es telefonszámon fordulhatnak az iratkozással kapcsolatos kérdéseikkel az oktatásügyi minisztériumhoz. A fenti számot munkanapokon 8 és 15 óra között hívhatják az érdeklődők.