2024. április 24., szerda

Közvitán a felsőoktatási törvény

Elkészült az új, hallgatói szerveződésről szóló törvénytervezet – Várják a javaslatokat

Az új felsőoktatásról szóló törvény kiegészítéséről és módosításáról, valamint a hallgatói szerveződésről szóló törvénytervezetről tartott online közvitát tegnap a szerbiai oktatásügyi minisztérium. A közvitával egybekötött kerekasztal-beszélgetést dr. Bojan Tubić, a felsőoktatásért felelős segédminiszter vezette. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos tudnivalókat dr. Marijana Dukić Mijatović, az oktatási minisztérium államtitkára ismertette. Mint hangsúlyozta, azért volt szükség a felsőoktatási intézmények akkreditációjával kapcsolatos módosításokra, hogy Szerbia ismét az Európai Felsőoktatási Minőség-ellenőrző Intézet (ENQA) tagja legyen. Azt is elmondta, hogy már akkor újra kellett gondolni a felsőoktatási törvény erre vonatkozó részének átdolgozását, amikor mintegy másfél évvel ezelőtt, Mladen Šarčević oktatási miniszter idején Szerbia elveszítette az ENQA teljes jogú tagságát. Az oktatási államtitkár szerint az új törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió országaiban bevett gyakorlatot a felsőoktatási intézmények akkreditációja terén. Az új törvénytervezet szerint változhat a Nemzeti Felsőoktatási Tanács igazgatótanácsának összetétele, ennek öt tagját ezentúl a szerb parlament fogja kinevezni, ezenkívül a felsőoktatási törvény módosításai a Nemzeti Akkreditációs Testület szerveire, az igazgatóbizottságra, a fellebbviteli bizottságra, az akkreditációs bizottságra, valamint a felsőoktatási intézmények akkreditációs eljárására.

Az új, hallgatói szerveződésre vonatkozó törvénytervezet a hallgatói szerveződések formáira, hatásköreire tér ki, vagyis a Hallgatói Konferenciára, az Akadémiai Szaktudományi és Felsőoktatási Hallgatói Konferenciára, az egyetemista parlamentekre, valamint az egyetemista szervezetekre. Ezek nyilvántartása és finanszírozása is szerepel a tervezetben. A következő online közvitára április 7-én, 12 órakor kerül sor.

Az oktatásügyi minisztérium lehetőséget ad a szerbiai polgároknak, valamint a tanügyi dolgozóknak, szervezeteknek, intézményeknek, szakszervezeteknek, hogy eljuttassák javaslataikat, észrevételeiket a két új törvénytervezettel kapcsolatban. Az erre vonatkozó űrlapot az oktatási minisztérium honlapjáról, a http://www.mpn.gov.rs/ oldalról tölthetik le. A kitöltött űrlapot a nacrt.zakon.vo@mpn.gov.rs e-mail-címre tudják küldeni Nacrt zakona o visokom obrazovanju megjelöléssel. A közvitával kapcsolatos információk az oktatási minisztérium holnapján, a Hírek (Vesti) menüpontra kattintva olvashatóak.