2024. április 20., szombat

Melyik oltást vehetik fel azok, akik allergiásak a penicillinre?

Arra a kérdésre, hogy a penicillinallergiával élőknek mely oltóanyagot kell felvennie Pavle Zelić gyógyszerészmagiszter, a Szerbiai Gyógyszerügynökség kommunikációval megbízott szakembere az N1 televíziónak adott interjújában elmondta, hogy akinek a kórtörténetében súlyosabb típusú allergiás reakciók fordultak elő, például anafilaxiás sokk, az mielőtt felvenné a koronavírus valamely ellenanyagát, forduljon az orvosához. A Sinopharm és a Sputnyik V vakcináit nem ajánlja ezeknek a személyeknek.

Pavle Zelić szerint, ha a penicillin esetén fellépő túlérzékenységi reakciókról beszélünk, elmondható, hogy a vakcinák egyike sem tartalmaz olyan származékokat, amelyek kiválthatnák ezt.

A gyógyszerészmagiszter elmondta, hogyha egy a fentebb említett dologra érzékeny páciensről van szó, abban az esetben az egészségügyi személyzetnek meg kell figyelnie a beoltott személyt, hogy nem váltja-e ki nála valami az anafilaxiás sokkot.

Vladan Šaponjić a Batut Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere nemrégiben hasonló véleményét osztotta meg a nyilvánossággal hangsúlyozva, hogy a túlérzékenyek esetében kerülendő a kínai és az orosz vakcina, azonban az AstraZeneca és Pfizer beadható.