2024. március 28., csütörtök

Koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztettek ki állatoknak Oroszországban

Oroszországban a világon elsőként regisztráltak koronavírus elleni oltóanyagot az állatok számára, jelentette be Konsztantin Szavenkov, az Oroszország állatorvosi és növény-egészségügyi felügyeletével foglalkozó szövetségi szolgálat igazgatóhelyettese és bejelentette, hogy a tömeges gyártás már áprilisban elkezdődhet.

A Karnikav-Kov nevezetű oltóanyag klinikai kísérletei még októberben elkezdődtek, és kutyákon, macskákon, rókákon és más állatokon tesztelték, írja a Tas.

– A vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a vakcina veszélytelen és magas immunogént tartalmaz, hiszen a beoltott állatok szervezete koronavírus antitestet termelt – emelte ki Savenkov.

Jelenleg a szakemberek azt vizsgálják, hogy mikor alakul ki az immunitás a beoltást követően. Szavenkov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelen pillanatban 6 hónap.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az állatok koronavírus elleni oltását több ország is szeretné megvásárolni, köztük Görögország, Lengyelország, Ausztria, az Egyesült Államok, Kanada és Szingapúr.

Kiemelte, hogy ez a vakcina azért is jelentős, mert egyes állatfajok érzékenyek a Covid-19 betegségre, több országban pedig jelentek már meg fertőzött egyedek.

Oroszországban a mai napig összesen két koronavírusos macskát találtak, egyet Moszkvában, egyet pedig Tyumeny városában.

Az orosz szakértők szerint az állatok részére kifejlesztett oltóanyaggal megakadályozhatják a vírustörzsek kifejlődését is.