2024. április 19., péntek

Ennyi út még sosem épült

Országjáró körúton az államfő – Új útszakasz és Nemzeti Stadion is épül Surčinban

Hozzáfogtak szerdán az Újbelgrád és Surčin közötti városi útszakasz építéséhez. A munkálatok megkezdésekor Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő, Csen Bo szerbiai kínai nagykövet, Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint az érintett közvállalatok, városi önkormányzatok vezetői is jelen voltak.

Aleksandar Vučić: Szerbiában 1945 óta nem volt olyan év, amelyben ennyi útszakasz, vasútvonal épült volna, mint jelenleg (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Szerbiában 1945 óta nem volt olyan év, amelyben ennyi útszakasz, vasútvonal épült volna, mint jelenleg (Fotó: Beta)

Az útvonal azért jelentős, mert összeköti majd a fővárost a Miloš fejedelem autóúttal. A köztársasági elnök azt mondta, büszke Szerbiára, hiszen 1945 óta nem volt olyan év, amelyben ennyi útszakasz, vasútvonal épült volna, mint jelenleg. A szóban forgó utat a kínai China Communications Construction Company (CCCC) építi, és másfél év alatt készül el. Vučić bejelentette azt is, hogy ma a Preljina és Požega közötti autóút munkálatait tekinti meg a kínai nagykövettel, s közölte, hogy Koszovóban egy hónapon belül építeni kezdik a Jarinje és Kosovska Mitrovica közötti utat.

A Surčin felé haladó út 70 millió euróba kerül, és teljes egészében a költségvetésből finanszírozza az állam. Késik a munkálatok kezdete, de Vučić szerint ezzel mindig számolni kell egy-egy projektum tervezésekor, s arra emlékeztetett, hogy számos útvonalat határidő előtt adtak át a közelmúltban. A batajnicai bekötőutat, elmondása szerint, április 7-én adják át a forgalomnak.

Kijelentette, hogy hálával tartozik az ország a kínai kivitelezőknek azért, mert a munka sokszor a szerbiai gondok, például az állami kisajátítási folyamatok késése miatt tart tovább a kelleténél. Azt üzente a CCCC képviselőinek, hogy számára a Preljina–Požega útvonal a legfontosabb, s azt szeretné, ha decemberre elkészülne.

Csen Bo arra helyezte a hangsúlyt, hogy a belgrádi útvonal építése is a két állam szoros együttműködésének a jelképe, és az új útszakasz új fejlődési lehetőséget is jelent majd, elsősorban Surčinnak. Az út mellett egy hatalmas, 850 hektáron fekvő ipari és üzleti negyed is kiépül, ami beruházásokat vonz majd, felpezsdíti a térség gazdasági életét – hangzott el a helyszínen, a munkálatok kezdetének megtekintése során. Aleksandar Šapić, Újbelgrád polgármestere azt mondta, szerinte a legnagyobb jelentősége az új útnak Belgrád központjának tehermentesítésében mutatkozik meg. Újbelgrádban 300 ezren laknak, még 150 ezren érkeznek oda naponta a munkahelyeikre. Azok is könnyebben kapcsolódhatnak rá az autóútra, akik a főváros központjában laknak, nem kell előbb a Belgrád–Zágráb autóútra felhajtaniuk.
Az államfő látogatása során arra is emlékeztetett, hogy még az idén megkezdődik a Nemzeti Stadion építése is Surčinban. Hatalmas, gyönyörű, főként fából készült létesítmény lesz a stadion, szerinte Európa egyik legszebb sportrendezvény-épülete.