2024. április 23., kedd

Művelődés zöld környezetben

A VMSZ Ifjúsági Fóruma szilfákat ültetett a Petőfi Sándor MMK udvarában

A Fórum aktivistái a múlt héten faültetési akcióba kezdtek Vajdaság-szerte, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi szintű elképzelése A mi környezetünk – a mi jövőnk! elnevezéssel valósul meg.

Ódri Norbert

Ódri Norbert

Kiss Nándornak, az Ifjúsági Fórum elnökének és köztársasági parlamenti képviselőnek elmondása szerint az akció során csaknem 1400 facsemetét ültetnek el 11 helyi önkormányzat területén Vajdaság-szerte. A faültetési akció része annak a tavaszi programnak, amely során a környezetvédelem és a környezettudatosság fontosságára igyekeznek felhívni a figyelmet. A szimbolika jegyében ültetnek 1400 facsemetét, az elmúlt években ugyanis körülbelül ennyi gyermek iratkozott magyar tannyelvű tagozatra a tartomány iskoláiban.

– A környezetvédelmi csomagunk részét képezi a jelképes faültetési akció is. Több motívuma van programunknak, az egyik az, hogy rámutassunk a vajdasági magyar elsős diákok jelentőségére, párhuzamossal ezzel pedig az, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelemre. Reméljük, hogy hosszú távra elképzelt programunkat a következő években is megszervezhetjük majd. Az idén szibériai szilfacsemetéket ültetünk, ez nem annyira igényes fafajta, jól tűri a szárazságot.

Eleinte természetesen locsolni kell, de később, miután gyökeret ereszt, akkor már nem annyira vízigényes. A szibériai szilfát kétféleképpen alkalmazhatjuk, fásításra és bokrosításra egyaránt, a metszéstől függően két módon nőhet. Itt, a Petőfi Sándor MMK udvarán bokrosodni fog, a lombos formát nyílt területen, utcák mentén ültetjük el. Hangsúlyozom, hogy a facsemetéket a Vajdasági Erdei Közvállalatnak köszönhetően szereztük meg, az ő támogatásukkal indulhattunk el, de az önkormányzatoknak is jelentős a szerepe az akcióban – magyarázta Ódri Norbert, a VMSZ Ifjúsági Fórumának alelnöke.

Az akcióba nemcsak a helyi fiatalokat, hanem a lakosságot és a civil szervezeteket is bevonják, szeretnék megmozgatni közösségünk egészét.