2024. április 20., szombat

A szerb kultúra szimbóluma

Megalapításának 160. évfordulóját ünnepelte a Szerb Nemzeti Színház

Megalapításának 160. évfordulóját ünnepelte tegnap az újvidéki Szerb Nemzeti Színház.

A szerény keretek között megtartott alkalmi műsoron dr. Zoran Đerić igazgató köszöntötte az egybegyűlteket.

– A színházat elsősorban nemzeti intézményként alapították, amelynek feladata a szerb szó és történelem továbbvitele volt a színjátszás útján. Jelenleg is
közkedvelt intézmény, mi pedig azt szeretnénk, ha ez így is maradna – mondta az igazgató.

A több mint másfél évszázad nem csekély idő, legyen szó bármilyen kulturális intézményről. A Szerb Nemzeti Színház nagyon sok tragikus időszakot túlélt már, a háborúkat, a pandémiát és egyéb csapásokat. A színháznak szép és tartalmas múltja van, mi pedig optimizmussal hiszünk a jövőben – emelte ki üdvözlőbeszédében a színházigazgató.

A kormányfő átveszi az aranyplakettet

A kormányfő átveszi az aranyplakettet

A Szerb Nemzeti Színház a világ legtöbb nagy kulturális intézményéhez hasonlóan a koronavírus-járvány miatt a 2020/21-es idényt gyakorlatilag az online térbe költöztette. Előadásaikat a közösségi hálókon és a médián keresztül mutatták be. – Függetlenül attól, hogy még mindig nem tudjuk megnyitni az ajtót azok előtt, akik szeretnének látni és hallani bennünket, úgy gondolom, hogy a 160 éves színház nem marad és nem is maradhat észrevétlen sem a médiában, sem a közösségi hálózatokon, mi pedig igyekszünk mindent megtenni hűséges közönségünkért.

Az ünnepséget a járványügyi rendelkezések miatt viszonylag kevés vendég részvételével tartották meg

Az ünnepséget a járványügyi rendelkezések miatt viszonylag kevés vendég részvételével tartották meg

Az ünnepségen átadták a színház arany- és ezüstplakettjeit, valamint a Szerb Nemzeti Színház tagjainak szóló éves díjakat és elismeréseket jelentős művészi és szakmai eredményeikért.

Jovan Djordjević-aranyplakettet kapott Igor Mirović tartományi kormányfő, Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, valamint Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár.

– Megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon ezen a helyen lehetek. Őszinte csodálatot és tiszteletet érzek azok iránt, akik 160 évvel ezelőtt megalapították ezt a színházat. A tartományi kormány képviselőjeként kijelenthetem, hogy a jövőben is igyekezni fogunk megteremteni a színház normális működéséhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket – hangsúlyozta a tartományi kormányfő. Mirović emlékeztetett arra is, hogy a színház költségvetése a 2016-os évben 600 millió dinárt tett ki, az idén pedig 870 millió dinárt különítettek el erre a célra. Emellett a tartományi kormány 139 millió dinárt fordít az intézmény felszerelésére és felújítására.

Az igazgató fogadja Maja Gojković miniszter asszonyt

Az igazgató fogadja Maja Gojković miniszter asszonyt

Az ünnepségen részt vett Maja Gojković művelődésügyi miniszter is.

– A Szerb Nemzeti Színház a kultúra szimbóluma nemcsak Vajdaságban, hanem egész Szerbiában is. Sikerült legyőznie minden nehézséget és a gyakran meglehetősen kedvezőtlen körülmények között is megmaradt. A színház bebizonyította, hogy a színészek lelkesedése, munkája, készsége és kitartása legyőzi a legnagyobb gonoszt is, valamint azt, hogy a valódi művészi értékek mindig utat találnak a közönséghez, és megtisztelő helyet foglalnak el a kulturális színtéren – véli Maja Gojković. A miniszter asszony szerint nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy a legrégebbi, szerb, hivatásos színház számos külföldön tartott előadáson reprezentatív módon képviselte országunkat és a szerb kultúrát, valamint, hogy gyakran látta vendégül Európa legrangosabb színházait és művészeit.