2024. április 25., csütörtök

A peremvárosi településeken is oltanak

A kaboli helyi közösség épületében kialakított immunizációs pontot hétfőn délután tekintette meg Miloš Vučević polgármester.

Az elmúlt hetekben a peremvárosi településeken beindított immunizációs akció folytatódik ezekben a napokban is, egyidejűleg az Újvidéki Vásár 1-es csarnokában történő vakcinációval. Az egészségügyi személyzet egy részét néhány napig a peremvárosi falvakba irányítják, hétfői látogatásakor a polgármester felvette három hét után védőoltásának második dózisát.

Miloš Vučević elmondta, hogy folytatják a polgárok immunizációját a peremvárosi településeken, az Újvidék Egészségház dolgozói összesen 350 bejelentkezett, kaboli lakos beoltásáról fognak gondoskodni, ők a kínai Sinopharm védőoltás első adagját vették/veszik fel. Hozzátette, hogy mindenkinek, aki az első dózist a helyi közösségében veszi fel, lehetősége lesz ugyanott a második adagot is megkapni.

– Az a szándékunk, hogy a város területén élő minden polgárról egyformán gondoskodjunk. A kaboliak tömegesen jelentkeztek, ezért az egészségügyi csapat ismét meglátogatja majd ezt a települést. A városban jelenleg 59 ezren már a védőoltás második adagát is felvették. Ha tartjuk ezt a szintet, akkor májusban elérhetjük a 130 ezres számot. Kérem a polgárokat, hogy hallgassák meg az orvosaik tanácsát és használják ki ezt a lehetőséget! Remélem, hogy nemsokára megnyithatjuk a kávézókat és teljes gőzzel dolgozhatnak az idegenforgalmi szervezetek is – mondta Vučević. Hozzátette, áprilisban a turisztikai szervezeteknek, valamint a SPENS sport- és üzletközpont bérlőinek is újabb gazdasági segítséget nyújt az önkormányzat, és különböző engedményeket tesznek.

Veselin Bojat, az Újvidék Egészségház igazgatója is megerősítette, hogy az akciót a következő napokban folytatják az Újvidék környéki, a községhez tartozó településeken. – Kiváló az egészségügyi személyzetünk, akik olyan szakemberek, akik a járvány kitörése óta a polgárok egészségéért küzdenek. A hétvégén 986, a régióban élő üzletember is nálunk vette fel a védőoltást, számukra nem jelentett gondot még az sem, hogy ezért akár ezer kilométert is utazzanak. Ma 350 kaboli lakos kapta meg a védőoltást, de az egészségügyi csapatunk annyiszor fog visszajönni, ahányszor erre szükség mutatkozik – ígérte Bojat.

Covid-rendelő

Az Újvidéki Vásár legnagyobb csarnokában zajlik a polgárok tömeges oltására megszervezett akció, bejelentkezni a www.euprava.gov.rs honlapon lehet, de délutánonként enélkül is fogadják az érdeklődőket. Az újtelepi egészségházban a koronavírusos betegeket fogadják, telefonszámok: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.

Vakcina a terhesség ideje alatt?
Az újvidéki fertőzött, terhes nők közül senki sincs súlyos állapotban

A járvány kezdete óta 218 Covid-pozitív anyukát regisztráltak a Betanija szülészeten. Eddig szerencsére mindenkinek sikerült megbírkóznia a betegséggel, a kór csak ritkán terjedt át a csecsemőkre.
Noha hazánkban még mindig nem kapnak koronavírus elleni oltás az állapotos nők, a legfrisebb amerikai adatok szerint a Pfizer és Moderna vakcina hatékonyan alkalmazható a terhes nőknél és az újdonsült anyáknál is. Az idén január óta 53 pozitív esetet regisztráltak a Betaniján. Jelenleg 9 jövendőbeli anyuka tartózkodik a szülészeti osztály Covid-egységében, ez a szám valamennyivel magasabb, mint a járvány korábbi hullámai idején.
Dr. Sanja Bulatović, a szülészet intenzív osztályának a vezetője az RTV-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy jelenleg azok a terhes nők, akik az osztályon tartózkodnak, csak enyhébb tüneteket mutatnak. A korábbiakban voltak már súlyos esetek is, de szerencsére sikerült minden terhes nőt, anyukát és babát kigyógyítani a betegségből. Mostanáig négy újszülöttnél diagnosztizálták a koronavírus jelenlétét Újvidéken.
Mint mondta, a jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a felsorolt oltóanyagokat a terhes és szoptató anyukák is felvehetik. Jelentős mellékhatások nem voltak, és a védőoltásnak köszönhetően magas számú antitestest termelődött, amely a tej és a placenta révén továbbjutott a csecsemőknek.