2024. április 18., csütörtök

Tojásfadíszítés Kishegyesen

Húsvéti hagyományt próbál meghonosítani a település női szervezete – Bárki csatlakozhat a falu tojásfájának díszítéséhez

A húsvéti tojásfa állításának szokása ősi német hagyomány, amit már sok évszázada megtartanak. A hagyomány eredete homályba vész, de azzal hozható összefüggésbe, hogy a tojás az élet szimbóluma. A tojásfadíszítés szokása elsősorban Németországra és Ausztriára jellemző, de Magyarországon is elterjedt a német befolyás miatt. Kishegyesen konkrét hagyománya nem volt, de a Nők Kishegyesi Fóruma és a település más civil szervezetei úgy gondolták, hogy meghonosítják ezt a szép húsvéti szokást. Kishegyesen először 2019-ben díszítettek húsvéti tojásfát, a színház előtti téren. A kezdeményezésnek a hagyomány életre keltése mellett közösségépítő célzata is volt – mondta el Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke.

A fa díszítésében több civil szervezet vett részt, a Kishegyesi Nyugdíjas-egyesület, a női fórum kézművesköre, az Ügyi csapat, és az óvodás gyermekeket is bevonták. A szép kezdeményezést sajnos csak rendkívül csökkentett módon tudták folytatni, ugyanis a tavalyi évben a járványhelyzet miatt tömeges akciót nem tudtak szervezni – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy ezért két személy díszítette fel a Kishegyesi Könyvtár előtt álló fát.

– Nagyon fontos, hogy a tavalyi évben sem maradt el a fa díszítése, mert hagyományteremtő célja is van a kezdeményezésnek. Az idén is feldíszítettük a tojásfát, és most már többen részt vehettek a munkában. A női fórum kézművesköre és a nyugdíjas-egyesület kézimunkázói hétfőn díszítették fel a fát – mondta el Zsidai, majd arról is szólt, hogy az akciót több módon is kibővítették. Egyrészt nemcsak a könyvtár előtti fára kerültek húsvéti tojások, hanem a templom és a boltok közötti részen is feldíszítettek több kis fát. Ez is húsvéti hangulatot teremt, emellett szeretnének minél több embert bevonni a folyamatba. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bárki, aki szeretne a saját készítésű húsvéti tojást feltenni a falu tojásfájára, az megteheti azt a hét során.

– A héten a falu lakosai közül bárki rárakhatja a tojásfára a saját díszét, amit otthon készített. Szerintem szép emlék egy kisgyerek számára, ha az otthon készített húsvéti tojást ő is felteheti a falu közös tojásfájára – fogalmazott Zsidai, aki arra bátorít mindenkit, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz, ezzel is ünnepibbé téve a falu képét.