2024. április 18., csütörtök

Áprilistól lehet pályázni a járdajavításra

Adán a II. helyi közösség egymillió dinárt fordít az alapanyag megvásárlására

Az adai II. helyi közösség pályázatot ír ki a lakosság számára járdajavítás támogatására, amelyre az érdeklődők április 4. és 20. között jelentkezhetnek a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével és átadásával a helyi közösségben. A járdajavításhoz a helyi közösség biztosítja a sódert és a cementet, a lakosok pedig a kivitelezésért felelnek. Varga Elfride helyi közösségi titkár elmondta, hogy már hét éve jól működik ez a program a helyi közösségben, ahol nagy területen van még téglajárda. A helyi közösség és a lakosság összefogásának köszönhetően azonban a program keretében minden esztendőben 800–900 méter hosszúságú új járdaszakasz épül meg a régi helyett. Kiemelte, hogy az adai II. helyi közösség az idén egymillió dinárt fordít a járdajavításra.

– A járdajavításra minden tavasszal kiírunk pályázatot. Bár tavaly csak ősszel tudtunk kiírni a járványhelyzet miatt, de most visszatérünk a megszokott időszakhoz. Már hetedik éve működik ez a programunk. A pályázat április 6-ától lesz nyitva április 20-áig, amikor is a formanyomtatványt a weboldalunkról lehet majd letölteni, vagy a helyi közösségben átvenni, majd kitöltve beadni. A formanyomtatványt nagyon egyszerű kitölteni, a pályázó nevét, címét és a járda hosszúságát szükséges feltüntetni, mivel egy méter szélességű járdához számoljuk ki az alapanyagot. A legkisebb mennyiség egy köbméter sóder és az ehhez szükséges cement lehet, a legtöbb két és fél köbméter sóder a megfelelő mennyiségű cementtel – magyarázta Varga Elfride.

– Eddig mindig mindenkinek tudtunk biztosítani megfelelő mennyiségű alapanyagot a járdajavításhoz. Nem volt több jelentkező, mint amennyi pénzeszközt a programra terveztünk. Május közepétől várható az anyag szétosztása a pályázók között, akiknek ezt házhoz szállítjuk. A járdát november elsejéig szükséges megépíteni. A bizottság csak utána fogja bejárni a helyszíneket. A programmal kapcsolatosan jó tapasztalataink vannak, eddig nem volt visszaélés. Sőt, inkább az történt, hogy a kisebb utcák lakói összefogtak, és az utca teljes járdaszakaszát teljesen újjáépítették egy-egy munkaakció keretében. Külön vettek anyagot, és a bejáratot is kibetonozták. Azzal, hogy mindegyik bejárathoz, ha az szükséges, akkor három átfolyó betoncsövet biztosít a helyi közösség – nyilatkozta a II. helyi közösség titkára.