2024. április 23., kedd
PACSÉR

Fákkal a jövőnkért!

Pacséron folytatódott a tartományi szintű fásítási akció

A mi környezetünk – a mi jövőnk elnevezéssel átfogó, tartományi szintű fásítási akciót valósít meg a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma. Vajdaság-szerte 1400 szilfát ültetnek el, az akció javában zajlott a hét végén, amikor több száz facsemete került már kiültetésre. Hétfőn délután Pacséron, a fácánosnak nevezett határrészben kerültek földbe a facsemeték, ma Zentagunarason szervezik meg az akciót.

A pacséri helyszínen jelen volt Kiss Nándor parlamenti képviselő, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke, aki elmondta, hogy ezekben a napokban 11 önkormányzat területén valósul meg a kezdeményezés, melynek során egy hét alatt ültetik el a kisfákat. Elmondta, hogy a program megvalósításához az érintett önkormányzatok segítségét kérték, hogy önkéntesek, környezetvédők, civil szervezetek és minden olyan személy bekapcsolódjon, aki fontosnak érzi a környezetünk zöldebbé tételét. A fákat a Vajdaság Erdei Közvállalat segítségével biztosították. A faültetések helyszínének kiválasztására az önkormányzatokat kérték fel. Kiss Nándor azt is hozzátette, hogy a valójában szimbolikusnak tekinthető program során 1400 facsemetét ültetnek el. A szám maga is szimbolikus, hiszen 1400-ra tehető azoknak az elsős gyermekeknek a száma, akik Vajdaság területén magyar tannyelvű osztályba iratkoznak. Minden magyarul tanuló kisgyermek nevében ültetnek tehát egy-egy fát, az akció elnevezése is erre utaló jelképként fogható fel. A fákat az önkéntes tűzoltók öntözték meg a pacséri ültetést követően, és elhangzott, hogy a nyár folyamán is gondjukat viselik majd. A faültetési akció része annak a tavaszi programnak, amely során a környezetvédelem és a környezettudatosság fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet – hangsúlyozta.

Kovács Viktor, a topolyai községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse kiemelte, hogy minden elültetett fa sokat jelent a környezetvédelem szempontjából. A topolyai községben ez alkalommal Pacséron és Zentagunarason ültetnek fákat. Pacséron hétfőn 70 fa került földbe, Zentagunarason szerdán ültetnek el még 50 darabot. Az elültetett fasorok igen nagy jelentőséggel bírnak, amellett, hogy zöldebbé teszik a környezetet, árnyékot és élőhelyet jelentenek más fajoknak, és nem utolsósorban megakadályozzák a talaj erózióját.

A pacséri faültetésen jelen volt Fremond Árpád parlamenti képviselő, a VMSZ topolyai községi szervezetének elnöke, aki elismerő szavakkal szólt a kezdeményezésről. Elmondta, hogy Pacséron már korábban is szerveztek hasonló megmozdulást, és természetesen ezzel a lehetőséggel is éltek. Igazi összefogás eredményeként kerültek a földbe a fák. Önkéntesek, magánszemélyek mellett részt vesznek az akcióban a helyi közösség dolgozói, a tűzoltó- és vadászegyesület tagjai, valamint a VMSZ ifjúsági szervezetének tagjai. Fremond a helyi vadászegyesület aktív tagja, és a vadászegyesület szempontjából is fontosnak tartja a megmozdulást. „Fontos számunkra a vadgazdálkodás, és fontos az, hogy minden csoport, minden egyes vadász, aki aktívan vadászik, elégedett legyen a vadászidénnyel. Mindig nagy figyelmet fordítottunk a különböző akciókra, fásításra, vadetetésre, mindenre, ami a sikeres vadgazdálkodáshoz elengedhetetlen, illetve mindenre, ami a természetvédelemhez hozzájárul” – fogalmazott a parlamenti képviselő. A vadászegyesület nevében elmondta, hogy minden évben szerveznek faültetési akciókat. Felhívta a figyelmet a tényre, hogy Vajdaságban sajnos nagyon csekély az erdős területek aránya, egyre kevesebb olyan terület van, ahol a vad meg tud bújni. Mint mondta, arra törekednek, hogy a pacséri kataszteri község területén jól érezzék magukat a vadállatok, hangsúlyozva, hogy természetesen olyan mértékben, hogy a mezőgazdaság kárára ne menjen, ne okozzanak nagyobb kárt a vadak a termelőknek. „Eddig sikerült jól gazdálkodnunk, erre fektettünk hangsúlyt az elmúlt időszakban, és erre fektetünk a jövőben is” – szögezte le Fremond Árpád, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Fremond a parlamentben és a bizottság ülésein is rendre felszólal, rámutatva a környezetvédelmi problémákra, illetve a termelők érdekeit képviselve. Az erdősítés fontossága mellett a közelmúltban a Krivaja folyó szennyezésének problémájára is felhívta a figyelmet, illetve rámutatott, hogy a mezőgazdasági termelők esetében méltányosabb adó- és járulékfizetési kötelezettségeket kellene kiróni.