2024. április 24., szerda
MOTOGP

Viñales levadászta a Ducatikat

Katarban elstartolt a MotoGP szezonja – legfontosabb jellemzőjeként még mindig Marc Márquez nélkül. A tavalyi szezonrajtkor karját törő spanyol ugyan pár hete már újra motorra ült, orvosai azonban elővigyázatosságból még néhány hét pihenőt javasoltak neki, így a szezon első futamai biztosan a Honda sztárja nélkül zajlanak. Hiányában a Ducatik és a Yamahák csatájáról szólt a Katari Nagydíj.

A losaili pálya a hosszú célegyenese miatt feküdt a csúcssebességben továbbra is verhetetlen Ducatinak, a gyári csapat és az azonos technikát használó Pramac négy motorosa brillírozott, noha mindegyik ülésen helycsere történt a tél során. A pramacos Johann Zarco a szabadedzésen 362,4 km/h-s tempót elérve új csúcssebességrekordot állított fel a MotoGP-ben, méghozzá nem is kicsivel, közel 6 km/h-val megdöntve a korábbi etalont. A pole-t a gyári csapattal, pályacsúccsal Francesco Bagnaia szerezte meg, majd a startnál a Ducatik rajtrendszere is kitűnt a többiek közül, hiszen a négy motor az élre lőtt. Sokáig úgy tűnt, az egyaránt első győzelméért hajtó Bagnaia és Zarco között dőlhet el a csata, ám a hajrára a bolognai motorok elkoptatták a gumikat, így támadásba lendülhettek az addig is mögöttük ólálkodó Yamahák és Suzukik. Az előzetesen fő esélyesnek tartott Jack Miller egészen a 9. helyig esett vissza, az élen pedig el tudott lógni Maverick Viñales, így megnyerve a szezonnyitót a gyári Yamahának. Zarco és Bagnaia a célvonal előtt, a motorerőt kihasználva tudták végül letolni a dobogóról a címvédő Joan Mirt. Az Aprilia erős formáját igazolta a 7.-ként befutó Aleix Espargaró, aki mögött testvére, Pol Espargaró lett a legjobb hondás. Valentino Rossi a 4. helyről startolt a Petronas Yamahán, ám végül csak a 12. lett.

A Katari Nagydíj végeredménye: 1. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) 42:28,63, 2. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +1,0 másodperc hátrány, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +1,1, 4. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +1,2, 5. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +3,0 stb.