2024. március 29., péntek

Banko: Fontos az oltások mihamarabbi felvétele

Egyre több az immunizált, de az újonnan fertőzöttek száma is növekszik.

Dr. Ana Banko virológus az SZRTV-nek elmondta, hogy az oltás az egyetlen út a világjárvány lezárásához. Banko szerint még nem tudni, hogy a vírus új mutációinak megjelenése mennyire veszélyezteti az oltási folyamatot, de jelenleg még minden az elvártak szerint alakul.

A virológus kifejtette, a lakosságtól függ, hogy mikor fejeződik be a járvány, hiszen rajtunk múlik, hogy kivel érintkezünk, és hogy kinek adjuk át a megbetegedés lehetőségét.

Banko elmondta, hogy a mutáns variánsok még nem veszélyeztetik az immunizáció folyamatát, de minél tovább kering a koronavírus bármely fajtája a társadalomban, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki több, ellenállóbb verzió is.

Hangsúlyozta, az oltás képes az adaptációra, de gyorsan végre kell hajtani a tömeges immunizációt, hogy elkerüljünk minden eshetőséget.

A virológus szerint a legaggasztóbb alfajok a brit, a dél-afrikai, a brazil és a két kaliforniai törzs.

Ezek a variánsok gyorsabban terjednek, potenciálisan ellenállnak az antitesteknek és zavarják a diagnosztikai folyamatokat.

Hozzátette, hogy a kollektív immunitás kialakításhoz a szakemberek korábban a lakosság 60 százalékának a beoltására voksoltak, azonban ma már tudják, 80-90 százalék esetében beszélhetünk a társadalom védettségéről.

A korábbi stratégia az volt, hogy az egészségügyi szempontból legveszélyeztetettebb polgárokat oltsák be, azonban ma már a legaktívabb korcsoport körében is fontos, hogy megszűnjön a vírus átvitele.

Ezért tesztelik a vakcinákat ma már a gyermekeken és a terhes nőkön is.

Ana Banko szerint a vakcinák jelenleg az összes mutáció ellen hatékonyak, de hangsúlyozta, hogy nem szabad időt adni a vírusnak, hogy egy olyan alfaj alakulhasson ki, amely kellően rezisztens lesz az antitestekkel szemben.