2024. március 29., péntek

Az AstraZeneca-oltás új elnevezést kapott

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég megváltoztatta védőoltásának elnevezését, amelyet az utóbbi időben jelentős bizonytalanság vesz körül, ugyanis számos országban nemkívánatos mellékhatásokat észleltek az oltást követően – írja a szerbiai RTV.

A válallat ezentúl az egyértelműnek hangzó Astra-Zeneca Covid-19 Vaccine helyett a Vaxzevria elnevezést használja. A cég sajtóközleményében kihangsúlyozta, hogy a védőoltás névcseréje nem jelenti egyúttal az összetevőinek megváltoztatását is, de jó lenne, ha az egészségügyi dolgozók mielőbb megismerkednének a vakcina új elnevezésével, az eltérő csomagolás és címke miatt is.

Az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten már engedélyezte is az új elnevezést, amelyet a szervezet hivatalos oldalán is közzétettek.

A védőoltást új nevét, amelyet az AstraZeneca cég és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett ki, abban az időszakban közölték, amikor a vállalatot számos vád éri a vakcina megbízhatóságáról, ugyanis vérrögképződésekről és halálozásokról is érkeztek jelentések.