2024. április 25., csütörtök

Kon: Most Újvidék és Niš a kritikus pontok

Ma tárgyalnak a korlátozásokról is

– A koronavírus ellen bevezetett óvintézkedések eredményesek, már két hete nem emelkedett jelentősen a fertőzöttek és a hallottak száma, csak stagnál, valamint Belgrádban enyhe javulás látható – mondta dr. Predrag Kon, a köztársasági válságtörzs tagja a Szerbiai RTV-nek, és bejelentette, hogy ma tárgyalnak a korlátozásokról is.

Kon elmondta, hogy a múlt héten „magas szintű" stabilizációt jegyeztek a fertőzötteknél, míg Belgrád, ahogyan fogalmazott, „egy lapított görbe” és továbbra is vannak, akik lazítanak, azonban a helyzetet figyelemmel kísérik.

– Tetőzik a vírus a 20 és 50 évesek körében, az ő érdekükben fontosak a korlátozó intézkedések, és a vakcina is – értékelte Kon, és azt tanácsolta, hogy az oltási kampányok pont ezt a korosztályt célozzák meg.

Azoknak, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, azt tanácsolja, hogy egészségi állapotuk helyreállása után három hónappal vegyék fel a védőoltást.

Elmondta továbbá, hogy Szerbia kritikus pontjai Újvidék és Niš, míg Vranjéban és Leskovacon javul a helyzet.

– Amikor a korlátozások enyhítéséről beszélünk, nehéz helyzetben vagyunk. A vírus veszít az erejéből, és nem kell újra esélyt adni neki – mondta Kon, és figyelmeztet, hogy az emberek fejében a kávézók és az éttermek úgy léteznek, mint egy képzeletbeli oázis, ahol eltűnik a vírus. Hozzátette, hogy ez nagy veszélyt rejt magában.

Megismételte, hogy amikor a korlátozásokról döntenek, akkor az egészségügyi rendszer megóvása és a vendéglátósok között döntenek.